Onze tuin vol leven

Onze tuin vol leven

BLOG – Karin Boelens

Volgens mij was het een nieuwsbrief van Velt waar ik in las: “Of je hebt nu een verdorde tuin of je hebt een schuldgevoel omdat je je tuin hebt besproeid”. We kunnen ons allemaal wel vinden in dit citaat na weer een hete en droge zomer in ons land. Bij ons kwam daar nog bij dat we deze zomer extra lang op vakantie waren. We hielden ons hart vast hoe we de tuin aan zouden treffen…

De schade viel gelukkig mee, alhoewel veel planten er niet echt op hun best bij stonden. Ik was het bangste voor de kersenstruiken die ik vrij kort voor vertrek had geplant. Deze stonden er prima bij, dat had ik niet verwacht na alle hitte en droogte in de zomer. Het geheim was een omgekeerd Hugelbed. Deze tip werkt bij het planten van meerjarige groenten, struiken en bomen. Dit omdat een Hugelbed veel schimmels huisvest en veel vocht vasthoudt. Ik zou iedereen willen aanraden om het eens te proberen, vooral als je op zulke droge zandgrond tuiniert als wij doen.

Zo maak je een hugelbed

Onder in een ruim plantgat leg je hout neer. Al het hout is geschikt, als het maar onbewerkt is uiteraard. Oude reststukken plank die nog in je schuur liggen te verstoffen, stammetjes, stukken pallethout (let erop dat deze geen schimmelwerende behandeling hebben ondergaan!) of haardhout. Daar bovenop gaat kleiner houtachtig materiaal; takken of houtsnippers. Dit vul je op met een laag fijn organisch materiaal, gehakseld snoeiafval of zo. Dan komt de aarde met compost waar je in kunt planten. Laat vooraf de kluit goed volzuigen met water. Voor het hout geldt: hoe ouder hoe beter. Als het al wat is vergaan, kan het zich beter volzuigen en vocht vasthouden voor jouw beplanting. Het werkt het beste als je het hout zich vooraf goed laat volzuigen met water. Zo krijgt jouw nieuwe aanplant een goede start en de komende jaren voorziet al dit organische materiaal in voeding en tenslotte in goed vochtabsorberende grond.

De “bakken” voor onze nieuwe fruitbomen en -struiken en bloemen voor bestuivers, hebben ook allemaal zo’n laag organisch materiaal gekregen. Hopelijk gaat dit goed werken in komende droge periodes. Ik schrijf bakken tussen aanhalingstekens omdat het eigenlijk geen bakken zijn, de bodem is open. We hebben ze gemaakt van de stenen die uit de grond zijn gehaald en vervangen door halfverharding. Van de stenen zijn stapelmuurtjes gemaakt. In de stapelmuurtjes zijn gaten vrijgelaten voor geplande of spontane begroeiing als bosaardbei, muurleeuwenbek, huislook en wat er nog maar meer zin heeft om aan te waaien. En natuurlijk voor al onze kleine tuinbewoners.

Verder heb ik er bankjes en een egelverblijf in verwerkt. De fruitbomen moeten er nog in worden geplant, ze komen hopelijk volgende maand. Bij ons zijn de muurtjes vrij strak geworden omdat we allemaal stenen van dezelfde maat hadden. Maar je kunt natuurlijk alles gebruiken wat je nog hebt liggen als je dit ook wilt gaan doen. Oude trottoirtegels, dakpannen, stukken hout of bloembakken. De modeltuinen van Loek Gorris (https://www.gorris.nl) geven veel inspiratie. Op YouTube heeft hij ook filmpjes geplaatst met veel tips en ideeën.

Verse munt uit de tuin

Naast de bankjes ga ik verschillende soorten munt planten, zodat we straks ter plekke verse muntthee kunnen maken. Dit was een geweldig idee van onze oudste dochter. Alle thee (of eigenlijk tisane) die je uit je eigen tuin kunt halen, scheelt weer verpakking en vervoer! En hoe leuk is het om een bosje verse munt of andere kruiden uit eigen tuin cadeau te geven in plaats van bespoten snijbloemen!

Bij de aanleg van een van de bakken, ontdekten we een dassenlatrine. We wisten helemaal niet dat die in onze tuin was gemaakt, zo goed verstopt zat hij. Helaas moest hij wijken voor de nieuwe bloembak. De das deed hier trouwens niet moeilijk over, hij heeft al twee nieuwe latrines gemaakt, vlak bij de oude plek.

Veel tuinplezier, hopelijk hebben jullie wat aan deze tips!


Lees de eerste blog van Karin >
Lees de tweede blog van Karin >

Wil je meer inspiratie opdoen? Bekijk alle voorbeeldtuinen >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud