BLOG – Karin Boelens
Zonder verandering geen vooruitgang. En dus moet ik met lede ogen aanzien hoe onze bekende en geliefde tuin op de schop gaat. Soms is dat een feestje, bijvoorbeeld als de bestrating wordt verwijderd. Soms is dat wat moeilijker. De struiken waar we altijd zo van genieten en waar vogels hun beschutting zoeken, worden drastisch gesnoeid. Maar het dient een doel. Door de grote struiken (laurier, hulst, kardinaalsmuts en meidoorn) van onderaf te snoeien, kunnen er meer planten -en dan vooral bodembedekkers- worden aangeplant. Zonder de extra lichtinval zouden deze planten niet kunnen floreren. En we hebben ze hard nodig. De grond in ons vogelgebiedje -zo noemen we dit stuk tuin, hier hangen de silo’s met vogelvoer-, is kurk- en kurkdroog. Niets wil er groeien en de struiken zouden op langere termijn dan ook niet of nauwelijks kunnen overleven. Nu kan de bodem worden verbeterd en de aanplant gaat er straks voor zorgen dat er minder verdamping plaatsvindt. De vogels krijgen zelfs hun eigen “podium”, een houten vlonder waarop de mezen en groenlingen naar hartenlust kunnen knoeien met de zonnebloempitten. De vinken en appelvinken kunnen daar dan hun kostje bij elkaar scharrelen. Bovendien kunnen ze zo beter de omgeving in de gaten houden. Helaas komen er regelmatig katten op de tuinvogels jagen, het was dan ook een belangrijke wens van ons dat de vogels vrij zicht zouden hebben. Eromheen worden onder andere bosaardbeien geplant, ideaal voor scharrelaars zoals merels en heggenmussen.
Een gezonde heg met kuif
Aan de andere kant van de tuin, voor het huis, is de coniferenheg ook flink gesnoeid. Hij is een stuk minder breed gemaakt zodat er ruimte is ontstaan voor een van de bloembakken. Heel bijzonder is dat bij het snoeien over de hele lengte de bovenrand onregelmatig langer is gelaten. Ik noem het maar een soort kuif. Omdat de heg zover is ingekort heeft hij veel energie nodig om weer goed te herstellen. Doordat de kuif intact is gelaten, is er een betere doorvoer van water en voedingstoffen. De heg zal sneller herstellen en gezond blijven, ondanks de forse snoei. Ook visueel geeft het een mooi effect, je ziet meer schakeringen groen en je vermijdt een saai, egaal beeld.
Tegen weer en wind beschermd
Nog een grote verandering in de voortuin is de halfverharding. Wij hebben gekozen voor Dolomiet in de kleur silver grey. De korrelgrootte is 0 tot 5 mm. We vinden de natuurlijke en landelijke uitstraling mooi en het is goed begaanbaar met auto en fiets. Het loopt ook prettig. Worteldoek is niet nodig als je tolerant bent voor wilde bloemen. Wat we niet willen, halen we gewoon weg. Bovendien trekt aanwaaiend zaad zich toch niks aan van worteldoek. We hebben ook geen splitplaten om de halfverharding op zijn plaats te houden. We willen liever geen plastic in de tuin en zelf vinden we het niet mooi als deze platen door de Dolomiet te zien zijn als het wat inklinkt. Bovendien is Dolomiet van zichzelf al behoorlijk stabiel.
De bodem blijft meer open bij het gebruik van halfverharding, hierdoor wordt water beter geabsorbeerd. Zo creëer je een buffer waardoor overlast bij extreme regenval wordt beperkt. Door deze buffer kan wel meer regenwater verdampen en dat beperkt dan weer temperatuurstijging in hetere periodes. Bomen en struiken krijgen langs halfverharding ook meer kans om goed te groeien. Dit heeft dan weer een effect op het beperken van temperatuurstijging door de schaduw.
Meer vogels in de tuin
De vogels uit de buurt hadden snel door dat er veel meer leven verstopt zat tussen deze steentjes dan tussen de oude bestrating. De volgende ochtend al, kwamen hele families scharrelen om te zoeken naar insecten. Ook slikken ze kleine steentjes door. In de spiermaag zorgen die steentjes ervoor dat het voedsel wordt gemalen. In de kliermaag wordt het voedsel dan vervolgens verder verteerd.
In een volgende blog zal ik weer andere onderwerpen delen. Over de bloembakken en trellissen bijvoorbeeld. Ik wens jullie allemaal veel mooie zomerweken vol tuinplezier.
Lees de vorige blog van Karin >
Lees de volgende blog van Karin >
Wil je meer inspiratie opdoen? Bekijk alle voorbeeldtuinen >