Honderdduizend bladeren op een hoop

De herfst dient zich langzaam maar zeker aan. De bomen kleuren oranje, gele en rood en de eerste bladeren worden uit bomen geblazen. De wind neemt ze vervolgens mee naar jouw tuin. Misschien ben je gewend om gelijk een hark, bezem of de bladblazer erbij te pakken. Toch is het voor jouw tuin een stuk beter als je de bladeren laat liggen.

Het voelt in het begin misschien wat onwennig, maar bladeren laten liggen in de tuin kent vele voordelen. 5 redenen om blad te laten liggen:

1. Warmte tijdens koude dagen
Met de herfst zijn ook de koude dagen weer begonnen. Wij trekken een dikkere jas aan, maar planten hebben alleen de grond om hun wortels te beschermen tegen kou. Door een laag bladeren onder jouw planten of in de borders te laten liggen, hebben ze een extra isolatielaag en hebben de wortelen meer kans om de winter te overleven.

2. Bladercompost
Als je genoeg bladeren hebt om er een hoop van te maken, kun je bladercompost maken. In de lente kun je dit weer door je tuin strooien, zodat je de planten dan weer kunt voeden!

3. Overwinteren
Insecten gebruiken bladeren om in de winter te overwinteren. Spinnetjes, kevertjes, duizendpoten en andere insecten vinden er een fijn, warm plekje waar ze beschermd zijn tegen de kou.

4. Vogels en egels
En al die insecten trekken weer andere dieren aan! Egels en vogels vinden tussen de bladeren een extra hapje eten. Bovendien kunnen egels een lekker warm nest maken van de bladeren. Vogels vinden het ook fijn om er lekker doorheen te scharrelen.

5. Onkruidbestrijding
De gevallen bladeren vormen een natuurlijke onkruidbestrijding. Doordat het bladerdek zonlicht tegenhoudt, krijgt onkruid weinig kans om omhoog te komen.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud