Compost maken met wormen

BLOG – Sinds vorig jaar maak ik mijn eigen compost. Ik koos voor een kleine compostbak met wormen. Het meeste blad- en groenafval laat ik namelijk in de tuin liggen. Maar van het groenafval uit de keuken, kan ik gemakkelijk compost maken. Lees verder waarom en hoe ik dit aanpakte.

Groenafval produceren we allemaal. Ik zet dit om in mijn eigen compost door middel van mijn wormencompostbak. Dit is niet alleen leuk, maar het scheelt ook afval dat niet vervoerd en verwerkt hoeft te worden. Compost geeft planten de juiste voedingstoffen om goed te groeien.

Zo werkt de wormencompostbak

De wormencompostbak bestaat uit verschillende lagen met gaten. Ik gooi er van alles in: klokhuizen, koffiedik of groenteresten. Is de laag vol? Dan plaats ik er een nieuwe laag op. De wormen kruipen door de gaatjes heen om bij het nieuwe afval te komen. De laag die ze achterlaten is dan verwerkt tot compost.

Er is altijd voldoende ruimte voor mijn groenafval. Ik kan in mijn bak zo’n 2 kilo groenafval per dag kwijt, meer dan ik produceer. De wormen eten het afval op en na een tijd hebben zij het afval omgezet in mooie bruine compost. Dit proces gaat vrij snel, waardoor je sneller bruikbaar compost hebt dan in een regulaire compostbak.  

Wormencompost en wormenthee

De compost gebruik ik in mijn eigen tuin. Ik gooi het lekker in de aarde tussen mijn planten. Zo hebben de plantjes weer goede voeding.

Aan de onderkant van de compostbak zit een kraantje. Daar kun je je wormenthee uithalen, een bruine vloeistof met veel voedingsstoffen. De wormenthee gebruik ik voor mijn buitenplanten, maar ook voor de kamerplanten. Door het kraantje kun je het zo in je gieter laten lopen, water toevoegen en gebruiken. Heel makkelijk.

Mijn wormen

Het is leuk om te zien dat de wormen hun populatie zelf op pijl houden. Als ik een compostlaag in mijn tuin heb gegooid, verplaatsen de wormen mee en verdwijnen ze uit de bak. Maar na een tijd is de populatie in de compostbak toch weer aangevuld.

Zo maak ik van mijn groenafval voeding voor mijn eigen planten. Het is makkelijk, duurzaam en ook nog eens heel leuk!


Bekijk hier tuinen met een wormencompostbak >
(zoek bij de filters naar de maatregel ‘Wormencompostbak’)

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud