Groene oase in een grijze wijk

VERHAAL – Rani Sari, bloemist van beroep, woont in een Wageningse wijk waar grijs en tegels de overhand hebben. Ze pakte haar eigen tuin aan om te zorgen voor een koele omgeving en vochtige bodem. Inmiddels is de tuin flink vergroend, met onderhoudsvriendelijke bloemen en planten.

“Toen we hier kwamen wonen was de tuin helemaal kaal”, vertelt Rani. “Er lag alleen zand. Daarom hebben we veel bodembedekkers geplant. Ik houd erg van bloemen en planten en bodembedekking is ook erg goed voor de grond”. Rani plantte onder andere de Smeerwortel en de Maagdenpalm. “Deze kruipers groeien snel en hebben weinig onderhoud nodig”, aldus Rani. De Maagdenpalm bloeit als één van de eerste planten in de lente, met paarse bloemen. In de zomer bloeit ook de lavendel in de tuin van Rani goed. “Lavendel heeft weinig water nodig en de bloemen trekken in het voorjaar veel bijen en hommels!”.

Beginfase van Rani’s tuin
Teruggeven aan de natuur

“De voornaamste reden om duurzaam met mijn tuin aan de slag te gaan is verkoeling en zorgen dat de grond vochtig blijft”, vertelt Rani. “In een hete wijk met veel grijze betegeling heb je echt behoefte aan iets zachts, iets koels. Daarom heb ik naast bloeiers en bodembedekkers ook een aantal bomen geplant: een Magnolia, een appelboom en een wilg. Deze geven veel schaduw.”
“Ik vang ook het regenwater op in een waterton. Daarmee sproei ik de planten”, zegt Rani. Op die manier verdwijnt het water niet in het riool, waar het zich mengt met afvalwater, maar komt het terug in de natuur.

“De planten en de wateropvang houden de grond koel, wat in de zomer heerlijk is. En het groen is mooi voor het oog”, aldus Rani.

Ruim niet perfect op

Een tip van Rani voor dit najaar is om je tuin niet perfect op te ruimen, maar juist de bladeren te laten liggen. “Dat vinden de insecten fijn om tussen te kruipen. Je kunt zelfs de bladeren op een hoop vegen, zodat egels er een schuilplaats voor de winter hebben”.


Wil je meer inspiratie opdoen? Bekijk alle voorbeeldtuinen >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud