Een tuin in transitie

BLOG – Karin Boelens

Sinds een paar jaar hebben wij een tuin die vrijwel geheel bestraat was. Stukje bij beetje hebben wij in de achtertuin zelf al veel bestrating weggehaald en de ontstane borders beplant. Onze grond is zeer droog en voedselarm. Er was geen leven in de tuin, we waren al blij met een enkele pissebed. De afgelopen hete en droge zomers hebben er verder flink ingehakt, het bleek heel lastig om de nieuwe beplanting te laten floreren.

Wateropvang van het dak
Het grondwater zit hier erg diep dus zijn we begonnen met maatregelen om regenwater beter vast te houden in onze tuin. We hebben een helophytenvijver gemaakt die water opvangt van het dak. We hebben een grindkoffer gemaakt en regentonnen geplaatst. We zagen het insectenleven toenemen en veel dieren wisten de tuin te vinden (verschillende vogelsoorten, egels, vossen, dassen en boommarters).

Onze droom
Maar het is allemaal niet genoeg om onze droom te verwezenlijken: Een klimaatbestendige en eetbare tuin met veel ruimte voor dieren en inheemse bloemen. Daarom zijn we nu gestart met een grootschaliger transitie onder professionele begeleiding en uitvoering. Er is een tuinplan gemaakt door Gaelwyn v/d Mije van Natuurkracht & educatie.

De eerste stap
Het eerste onderdeel is het aanbrengen van halfverharding in plaats van klinkers in de voortuin. Alle stenen die er uit worden gehaald zullen worden gebruikt om grote bloembakken te maken en schuilplaatsen voor allerlei medetuinbewoners. De tuin wordt opgedeeld in verschillende ecologische zones en de bestaande beplanting wordt verplaatst naar een passender plek en aangevuld met eetbare beplanting. Diversiteit is een belangrijk uitgangspunt in dit plan.

De vorderingen en veranderingen zal ik voor belangstellenden bijhouden in een blog op deze website. Hopelijk kunnen we samen door het delen van kennis en ervaringen Nederland groener en levendiger maken!


Lees de volgende blog >

Wil je meer inspiratie opdoen? Bekijk alle voorbeeldtuinen >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud