Een bos vol voedsel

VERHAAL – Een mooi voedselbos van circa 2000m². Dat is het doel van het bos dat vorig jaar is aangelegd door Rien Heuver en Willemijn Pansier, samen met de cliënten van zorg woonlocatie de Waterweg, van Stichting Philadelphia. Het bos is te vinden op het terrein van zorg woonlocatie. Het bos is en wordt zo aangelegd, dat het zichzelf in stand kan houden.  

Rien Heuver, initiatiefnemer, heeft zijn liefde voor het voedselbos ontdekt vanuit een moestuin in zijn achtertuin. Hij heeft een opleiding permacultuur gevolgd en heeft met zijn kennis en enthousiasme het idee voor een voedselbos op zijn werk voorgesteld. Wat eerst een braakliggend terrein was, is nu een voedselbos, aangeplant samen met de cliënten die elke week meehelpen.

Permacultuur

Het voedselbos is volledig volgens de principes van de permacultuur aangelegd. Permacultuur is een samentrekking van ‘permanente agricultuur’. Volgens deze principes heeft elke plant een functie. Het houdt in dat je gaat samenwerken met de natuur en dat je de tuin of het bos zo inricht dat het zichzelf in stand kan houden. Het is de bedoeling dat het de veerkracht heeft van een natuurlijk ecosysteem. Als dit lukt, heb je een mooie opbrengst met minimale energie en geen afval.

De natuurlijke voorraadkast

In het bos staan diverse planten en fruitbomen. Verder staan er verschillende soorten frambozen en kleine fruitstruiken waar bijna het hele jaar van gesnoept kan worden.

“Alles wat in het voedselbos is aangeplant, is in principe eetbaar. Naast de verschillende fruitbomen staan bijvoorbeeld verschillende soorten kattenkruid, bieslook en munt”, vertelt Rien. “Ook groeien er verschillende pionierplanten. Dit zijn de eerste planten die zich vestigen op een nieuw stuk duin- of drooggevallen grond. Een voorbeeld hiervan is de zwarte Els. Onkruid zoals distels, paardenbloemen en boterbloemen laten we ook gewoon staan. Dit doen we omdat deze soorten ook meerdere ecologische functies hebben.”

Een bodem die niet snel uitdroogt

Het voedselbos breidt steeds verder uit en daarom staan er op dit moment twee IBC tanks, om met regenwater het bos te bewateren. Om alle planten en bomen een handje te helpen, is de bodem bedekt met bladcompost en verschillende soorten planten. Dit zorgt ervoor dat de bodem vochtig blijft en niet te snel uitdroogt. Door organisch materiaal toe te voegen, neemt het organisch stofgehalte toe, waardoor de bodem meer water op kan nemen en kan vasthouden. Erg handig dus!

Elke plant een eigen plekje

Nergens in het voedselbos is verharding. De delen waar veel zon komt, worden gebruikt om bomen en planten neer te zetten die veel zon nodig hebben en goed tegen de droogte kunnen. Een van deze warmere plekken is rondom de vijver. Door de weerkaatsing van het water is deze plek extra warm. Daarom staan hier verschillende kruiden, vijgen en druiven, die goed tegen warmte en droogte kunnen. Bij de schaduwkant van het terrein staan juist soorten die goed groeien in de schaduw, zoals de appelboom met groene appels.

Naast maatregelen om hitte tegen te gaan, zijn er ook maatregelen genomen die ruimte creëren voor dieren. “De verschillende planten in het voedselbos trekken ontzettend veel insecten aan”, vertelt Rien. De grote verscheidenheid trekt verschillende soorten wilde bijen en vlinders aan. Het plan is dat de pas aangelegde vijver veel beestjes, zoals kikkers en libellen gaat aantrekken.

Rien heeft nog een groene tip voor iedereen:

“Relax! Nothing is under control. Laat de natuur zijn werk doen en laat groeien wat groeit.”


Wil je meer inspiratie opdoen? Bekijk alle voorbeeldtuinen >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud