De aanleg van De Dorpsmoestuin

VERHAAL – Op de dijk, langs de kerk en naast de Jumbo. Daar verzamelt een groep Nieuwkopers zich elke woensdagavond en zaterdagochtend om met elkaar te tuinieren. Drie jaar geleden vonden Eunice, Arwi, Esther en Hanke elkaar in een gezamenlijke droom van een dorpsmoestuin. Inmiddels zijn de eerste groenten verbouwd en is er een warme groep vrijwilligers ontstaan.

In dit tweedelige verhaal nemen wij een kijkje bij het dorpsproject en de bijbehorende stichting Dorpsmoestuin Nieuwkoop.

Een aantal jaar geleden bleken Arwi en Eunice beiden met een idee voor een gezamenlijke moestuin rond te lopen. Eunice plaatste vervolgens een oproepje op Facebook, met de vraag of er meer mensen het leuk vonden om met samen een moestuin te beginnen. Esther en Hanke, enthousiaste Nieuwkopers, waren snel overtuigd door het sociale karakter van de tuin en de plantenkennis van Arwi. Met elkaar vormt dit viertal sindsdien het bestuur van stichting Dorpsmoestuin Nieuwkoop.  

Een plek in het dorp
De grootste uitdaging was het vinden van een geschikte locatie voor het dorpsproject. De dijk in het centrum was favoriet, zodat mensen heel gemakkelijk een kijkje zouden kunnen nemen bij de tuin. Na uitgebreid overleg met het Hoogheemraadschap over het onderhoud van de dijk en een subsidie van gemeente Nieuwkoop, kon dit voorjaar eindelijk de schep in de grond.

De aanleg van de tuin
De tuin op de dijk is te herkennen aan een laag houten hekje, met daarvoor een rij kleine fruit- en notenbomen. De bomen zijn gesponsord door een lokale kwekerij, het toegangshek werd gemaakt voor leden van IVN. Volgend jaar wordt er langs de rand van de moestuin ook een bloemenstrook ingezaaid voor bijen en insecten. Hiermee heeft de moestuin niet alleen een uitnodigend, maar ook een heel natuurlijk karakter.

Die natuurlijke aanpak uit zich ook op andere manieren in het project: Zo wordt er geen plastic gebruikt en kiest de stichting waar mogelijk voor hergebruikte materialen. Het schuurtje voor het tuingereedschap komt bijvoorbeeld bij iemand uit de achtertuin, de picknicktafel is zelf opgeknapt en op dit moment wordt heel Marktplaats afgestruind voor een geschikte regenton.

Niet alleen worden er zoveel mogelijk materialen hergebruikt, ook de manier van tuinieren is zo natuurlijk mogelijk. “De zaden en plantjes zijn biologisch van oorsprong, we composteren, gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en proberen de aarde zo min mogelijk om te spitten om een goede en gezonde bodem voor de kruiden en groenten te realiseren.”

“De moestuinbedden hebben we aangelegd via de lasagne methode”, vertelt Esther. “De dijk was begroeid met gras, met veel onkruid ertussen. Om de grond klaar te maken voor de gewassen, hebben we kartonnen dozen opgehaald bij de fietsenmakers in de omgeving. Deze hebben we op het gras gelegd en bedolven met zwarte grond, zodat de groenten een goede bodem hebben om op te groeien.”

Deze methode heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen, en de stichting kijkt terug op een succesvol eerste jaar. In het tweede deel van dit verhaal lees je meer over de mensen die wekelijks in deze tuin zijn te vinden.


Wil je meer inspiratie opdoen? Bekijk alle voorbeeldtuinen >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud