Een plekje voor de egel in de tuin

Zijn egels deze winter welkom in jouw tuin? Ze overwinteren het liefst op een rustig en beschut plekje. Hier maken ze een nestje van bladeren, gras, mos en takjes. Om de hele winter te kunnen slapen, is het belangrijk dat de egel niet verstoord wordt, het nestje droog blijft en de egel genoeg vetreserves heeft.

In een bebouwde omgeving met weinig rommeltjes om een stevig nestje van te bouwen, kan het voor een egel best een uitdaging zijn om zich goed voor te bereiden op de winter. Zo kun jij ze een handje helpen:

 1. Maak een poortje voor de egel
  Om egels te verwelkomen in jouw tuin, is het natuurlijk allereerst belangrijk om ervoor te zorgen dat de egel naar binnen kan. Hiervoor kun je een klein poortje in de schutting of heg maken.
 2. Zorg voor een rommelhoekje in de tuin
  Hark de bladeren bij elkaar en gooi ze in een rustige hoek van de tuin, bijvoorbeeld achter een schuurtje of bij een heg. Deze bladeren en takjes kunnen egels gebruiken om een nestje mee te bouwen of zelfs in te overwinteren. Onder de bladeren verzamelen zich ook allerlei insecten, waar de egels voeding uit kunnen halen.
 3. Of plaats een egelhuisje
  Heb je geen ruimte om de bladerhoop een hele winter te laten liggen? Dan kun je ook een huisje bouwen voor de egels. Dat kan met een krat, dakpannen, takken of met hout. Hier kan de egel dan een veilig en warm nestje maken.
  Op het internet zijn allerlei bouwtekeningen en voorbeelden te vinden, waarmee je eenvoudig een huisje in elkaar kunt zetten. Let wel op: gebruik onbewerkte materialen en voorkom het gebruik van lijm.

Waar zet je een egelhuisje neer?
Op een rustig plekje in de tuin, buiten het bereik van huisdieren. Zorg ervoor dat de ingang uit de wind staat en dat er geen water in het huisje kan lopen. Achter een schuurtje, onder een struik of dicht bij het egelpoortje in de schutting zijn bijvoorbeeld goede plekken.

Je kunt alvast wat droge bladeren en takjes in en rondom het huisje neerleggen. Zo kan de egel bij aankomst meteen aan de slag.  

Hoe weet je of er een egel in jouw tuin woont?
Egels zijn vrij schuw en zullen zich dus niet snel laten zien, zeker niet als ze eenmaal een plekje hebben gevonden om te slapen. Laat je niet verleiden om in het huisje te gaan kijken, want egels worden snel verstoord. Toch benieuwd? Kijk of je pootafdrukken ziet rondom het huisje óf leg een takje voor de ingang. Als die is verplaatst, weet je dat er bezoek is.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud