Samen tuinieren in de moestuin

VERHAAL – In het vorige deel hebben wij kennis gemaakt met de Stichting Dorpsmoestuin Nieuwkoop en haar visie op tuinieren. Maar de dorpstuin biedt veel meer dan alleen groenten, het is namelijk ook een plek waar allerlei Nieuwkopers elkaar elke week ontmoeten. 

In dit tweedelige verhaal geven wij een kijkje in hun visie op tuinieren en de stichting achter het dorpsproject.

Elke drie weken komt het bestuur van Stichting Dorpsmoestuin Nieuwkoop bij elkaar om de visie en plannen voor de moestuin te vormen. Vervolgens delen zij de taken met een vaste groep met vrijwilligers die elke woensdagavond en zaterdagochtend in de tuin is te vinden. De plannen komen niet alleen bij de stichting vandaan: ook de vrijwilligers zitten vol kennis en ideeën voor de tuin!

“We vonden het leuk om, naast horizontale bedden, ook de hoogte in te gaan,” vertelt Esther. In de moestuin worden dus ook maïs, peulen en bonen verbouwd. “De maïs is dit jaar helemaal opgegeten door vogels. Gelukkig is Gerard, één van de vrijwilligers, bioloog. Hij heeft inmiddels allerlei natuurlijke oplossingen gevonden voor vraat. Volgend jaar proberen we het dus gewoon nog een keer!”

Zo hebben alle vrijwilligers hun eigen bijdrage aan de dorpsmoestuin. Elly plukt trouw het onkruid tussen de planten, Jan is inmiddels een echte tomatenkenner en Angelique en Petra delen allerlei heerlijke recepten om de groenten uit de tuin te bereiden.

Toekomstdromen
De oogst van de tuin wordt nu nog verdeeld onder de vrijwilligers, voorbijgangers en mensen uit het dorp. Voor volgend jaar leven er allerlei ideeën in de tuin: bijvoorbeeld een kraampje aan het dijkpad of geven aan mensen met een wat lager inkomen.

Deze winter wordt er een kas geplaatst en zullen er ook plukbloemen gezaaid worden. Genoeg ideeën. “Naast dat de tuin een mooie plek moet worden om te werken en ontspannen, willen we ook sociale activiteiten organiseren, zoals een maaltijd waar Nieuwkopers kunnen aanschuiven om de groenten uit de tuin te proeven maar vooral ook om elkaar te ontmoeten.”

Dit jaar hebben de Nieuwkopers al enorm genoten van de tuin. Esther vertelt trots: “Het zoeken naar een goede plek in het dorp was het zeker waard. Veel mensen gaan via de dijk naar de supermarkt en komen regelmatig even een praatje maken bij de tuin. Daarmee is het een hele natuurlijke en fijne plek om bij elkaar te komen.”

Of het nu is om te ontsnappen aan een drukke baan, even onder de mensen te zijn, op eigen tempo iets bij te dragen of om te experimenteren met biologisch tuinieren: bij de Dorpsmoestuin in Nieuwkoop is iedereen welkom!


script src=”/components/majada-web-components.js”>

Wil je meer inspiratie opdoen? Bekijk alle voorbeeldtuinen >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud