In de herfst de tuin in

NIEUWS – Bij tuinieren denk je meestal aan het voorjaar, maar eigenlijk is de herfst het ideale plantseizoen! Door in de herfst de tuin in te gaan, komt de tuin in het voorjaar meteen tot leven. Een aantal tips op een rijtje:

Planten in de tuin

In het najaar regent het vaker, maar is de aarde nog wel warm van de zomer. Dit zijn de ideale groeiomstandigheden voor een jong plantje. Om zich vervolgens goed voor te breiden op de winter, slaan planten in de herfst hun voedingsstoffen op in de wortels en takken. Daarmee bouwen de planten een sterke basis voor nieuwe bladeren en bloemen in het voorjaar.

Alle bladeren op een hoop

De bladeren dwarrelen naar beneden en de harken en bladblazers worden massaal weer uit de schuur gehaald. Maar wist je dat herfstblad ook heel nuttig kan zijn? Herfstbladeren zitten namelijk nog vol voedingsstoffen, zonde dus om zomaar in de kliko te gooien. Verzamel de bladeren van je gazon, terras en vijver en leg ze in de border tussen je vaste planten. De bladeren vormen een goede isolatielaag voor de grond in de winter, egels brengen er graag hun winterslaap door en het is een ideaal huisje voor insecten.

Heb je heel veel blad? Verzamel dan het blad op een (aparte) composthoop. Over een jaar heb je dan mooie compost. Hartstikke nuttig voor de tuin!

Bloembollen in de grond

In het vroege voorjaar al een bloeiende tuin? Bloembollen zoals tulpen, narcissen, krokussen en blauwe druifjes bloeien al vroeg in het voorjaar. Omdat er vaak nog niet veel andere bloemen in bloei staan, zijn deze bloemen een belangrijke voedselbron voor bijvoorbeeld hommels. Zorg ervoor dat de bloembollen voor de vorst in de grond zitten, en geniet in het voorjaar van een bloeiende en levende tuin.

Extra tip: kies voor biologisch. Biologische bloembollen zijn geteeld zonder gifstoffen en daardoor niet schadelijk voor insecten.

Plant een boom

Een boom zorgt voor een koele tuin in de zomer en zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt. Daarnaast is een boom ook goed voor de biodiversiteit. In het najaar hebben tuincentra en kwekerijen een ruim aanbod aan bomen, dus het perfecte moment om een boom uit te zoeken. Zodra de boom het blad heeft laten vallen, is de boom in winterrust en klaar om geplant te worden.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud