Zo houd jij je tuin (en hoofd) koel!

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat maar liefst 44% van de mensen weinig verkoeling kan vinden in hun huis, tuin en op straat. Gelukkig weten tuineigenaren van de Tuin & Klimaat Route hoe je de koelte kan vinden in je eigen tuin!

Verkoeling vinden in eigen tuin kan op vele manieren. Doordat planten en bomen de lucht afkoelen, heb je van een groene tuin veel plezier tijdens warme zomerdagen. We lichten twee tuinen uit waar het ’s zomers genieten is.

Bomen en planten
Wie een boom in de tuin heeft kan rekenen op koelte. Bomen bieden niet alleen schaduw, maar koelen ook de lucht behoorlijk af. Dat betekent dat je dus extra koelte ervaart tijdens de warme dagen.

Willem uit Deventer kent de voordelen van een tuin met bomen. Hij heeft achter in zijn tuin bomen staan, zodat hij het ’s zomers niet te warm krijgt. Daarnaast heeft hij nog andere groene maatregelen getroffen, zoals het opvangen van regenwater. Benieuwd naar zijn tuin? Bekijk hier hoe hij het koel houdt.

Water in de tuin
Ook water in de tuin biedt verkoeling. De lucht boven het water wordt verkoelt doordat het water verdampt. Je kunt ervoor kiezen om regenwater op te vangen in een (regenwater)vijver of in een wadi. Dan koel je niet alleen de tuin, maar zorg je er ook voor dat de grond langer nat blijft en planten er goed op kunnen groeien.

In Zwolle houdt Adriaan zijn tuin koel met een vijver en door regenwater op te vangen in de eigen tuin. Hierdoor groeien planten eromheen goed en ontstaat er natuurlijke schaduw in de zomer. Bovendien genieten vogels, kikkers en andere dieren en insecten ook van de koelte die een vijver geeft. Bekijk hier de koele tuin van Adriaan.

Meer verkoeling
Benieuwd hoe andere tuineigenaren hun tuin koel houden? Bekijk de voorbeeldtuinen en ontdek hoe jij meer verkoeling in jouw tuin kunt creëren.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud