Waterpret voor insecten, vogels en kleine dieren: maak een mini-vijver

Kan jouw balkon wel wat levendigheid gebruiken? Maak dan heel eenvoudig een mini-vijver! Libellen, vlinders, vogels en andere kleine dieren zullen er dankbaar gebruik van maken tijdens de warme zomermaanden. Kleedt het geheel gezellig aan en waan je op vakantie in Balkonië!

Zo zorg jij voor waterpret voor insecten, vogels en kleine dieren:

 • Kies een waterdichte bak of teil
  Dit kan een oude afwasteil zijn, een opbergbak of een andere soort bak. Bepaal vervolgens waar de mini-vijver komt te staan. Het liefst op een plek waar zowel zon als schaduw op komt. Staat jouw balkon veel in de zon? Dan kun je extra schaduw creëren door om de bak heen grotere planten neer te zetten.
 • Zorg voor diepe en ondiepe stukken
  Met stenen en grind zorg je ervoor dat vogels niet te diep in het water terecht komen. Maak bijvoorbeeld trappetjes aan de zijkant. Eventuele andere kleine dieren kunnen dan ook makkelijk uit het water klimmen als ze er in vallen.
 • Kleed de mini-vijver aan met planten
  Planten zorgen er niet alleen voor dat het er leuker uitziet, maar houden ook de waterkwaliteit goed. Ze zorgen ervoor dat het zuurstofgehalte op peil blijft in het water en ze weren muggen. Ze worden in mandjes verkocht. Het is belangrijk dat je ze met de mand in de bak zet, zodat ze stevig staan.
 • Vul de vijver met water
  Nu je alle elementen in het water hebt, kun je het vullen met water. Heb je een slootje in de buurt? Dan kun je eerst een laagje slootwater erin gieten. Vervolgens vul je het aan met water uit de regenton. Heb je dit niet? Dan kun je de mini-vijver ook maken als je weet dat er regen op komst is. Dan vult de bak vanzelf met regenwater. Eventueel kun je het ook met kraanwater vullen.
 • Bevestig eventueel een pompje
  Ben je bang dat er muggen en algen in je mini-vijver komen? De planten zullen deze kans al flink beperken, maar wanneer water beweegt hebben ze nog minder kans om zich te nestelen. Met een waterpompje houd je het water in beweging.

Nu je een prachtige mini-vijver hebt, zullen libellen, vlinders, vogels en andere dieren en insecten jouw balkon snel weten te vinden. Pak er een tuinstoel bij en geniet van alle kleine bezoekers!

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud