Een geveltuintje aanleggen in 4 stappen

Wanneer stoeptegels buiten erg warm worden, geeft dat extra warmte aan jouw woning. Met een geveltuintje wordt het koeler op straat en daarmee ook in huis!

Nog meer voordelen van een geveltuin:

  • Het fleurt het straatbeeld op.
  • Het biedt voeding voor bijen, vlinders en andere insecten.
  • Het verbetert de luchtkwaliteit

Enthousiast geworden? Met deze 4 stappen heb jij binnenkort een prachtig geveltuintje:

  1. Check bij de gemeente
    De stoep voor jouw huis is van de gemeente. Daarom is het handig om te checken welke regels de gemeente heeft rondom geveltuinen. Vaak staan ze er positief tegenover en er zijn zelfs gemeenten die jou graag helpen met tegels verwijderen.
  2. Tegels eruit
    Wip je tegels eruit! In veel gemeenten mag je ongeveer de breedte van 1 tot 2 stoeptegels verwijderen. Hoe lang de tuin wordt, bepaal je zelf. Heb je geen zin om de tegels weg te brengen? Hergebruik de tegels dan als borderrandje.
  3. Gezonde bodem
    Onder de tegels kom je wit zand tegen. Planten kunnen niet groeien op dit witte zand. Graaf daarom minimaal 30 centimeter diep en haal het witte zand eruit. Vervang het door tuinaarde zodat je een gezonde bodem creëert.
  4. Planten erin
    Koop (biologische) planten om jouw tuin op te fleuren. Houd hierbij rekening met de omgeving waarin ze komen te staan. Staat de zon er vaak op? Kies dan planten die tegen warmte en droogte kunnen.

Hoe langer de plantenstrook, hoe meer impact deze heeft. Heb je buren die ook interesse hebben? Nodig ze uit om samen aan de slag te gaan. De straat wordt koeler, de insecten weten de planten beter te vinden en de lucht wordt door meer planten gefilterd.

Daarbij kun je het witte zand en de tegels die je overhoudt samen met buren eruit halen en in minder ritjes wegbrengen naar de milieustraat. Enne .. laten we vooral niet vergeten hoe leuk het kan zijn om samen met je buren iets te ondernemen. Wie weet volgt er een gezellig (geveltuin)feest!

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud