NIEUWS – Niet alleen mensen, maar ook vleermuizen hebben last van een krappe woningmarkt. Doordat veel woningen worden geïsoleerd, raken ze hun plekje kwijt. Vleermuizen hebben vaak een nest in de spouwmuur, maar door isolatie raken zij deze kwijt. Om de dieren aan een nieuwe woning te helpen, biedt een vleermuizenkast een goed alternatief.
Vleermuizen kunnen zelf geen nesten bouwen en zijn afhankelijk van gaten en spleten in gebouwen om onder een dakpan of in een spouwmuur te komen. De buitenkant van de muur of het dak warmt op, waardoor de vleermuis knus en warm zit overdag. ’s Nachts worden ze wakker en vliegen ze uit om voedsel te zoeken.
Gek op muggen
Vleermuizen zijn onopvallende huisgenoten. Overdag slapen ze en ’s nachts worden ze actief. In de zomer kun je veel voordeel van ze hebben. Ze zijn namelijk gek op muggen en motten. Een welkome aanvulling op een goede nacht slaap, dus. Toch verdwijnen vleermuizen steeds vaker uit wijken, doordat woningen geïsoleerd worden.
Inheemse beplanting
Vleermuizen hebben weinig woonruimte nodig. Een simpele vleermuizenkast aan de muur van je woning volstaat. Hoe hoger en zonniger de plek, hoe fijner de vleermuis het vindt. Daarnaast is de vleermuis gek op verschillende soorten insecten. Inheemse beplanting in de tuin trekt een uitgebreid menu aan voor de vleermuis. Zo heeft hij niet alleen een fijne woonplek, maar ook nog eens voedsel in de buurt.
Tuin aanmelden
Ken jij de voordelen van vleermuizen rondom je huis? Meld je tuin aan en inspireer anderen om de vleermuis een woonplek te bieden.