Tel de bijen in je tuin tijdens de Nationale Bijentelling op 15 en 16 april

NIEUWS – Dit weekend is het weer zover: de Nationale Bijentelling. Op zaterdag 15 en zondag 16 april kun je de bijen die jouw tuin bezoeken tellen. Met de resultaten wordt er onderzocht waar de verschillende bijensoorten voorkomen en of de aantallen toe- of afnemen. De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL.

In Nederland komen ongeveer 3600 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan wordt bedreigd en dat terwijl bijen belangrijk zijn voor de bestuiving van bloemen en gewassen. 80% van de eetbare gewassen zijn namelijk afhankelijk van de bij en andere insecten. Door in kaart te brengen welke bij waar voorkomt, kunnen de organisaties goed onderzoek doen om de bij te helpen.

Meetellen
Door je in te schrijven via nationalebijentelling.nl kun je meedoen aan de jaarlijkse bijentelling. Ook als je het verschil niet weet tussen de verschillende bijen, hommels en zweefvliegen is meetellen eenvoudig. Je kunt een telformulier downloaden waarop de verschillende soorten staan afgebeeld en is er een online bijenles te volgen. Vervolgens loop je een half uurtje door je tuin op 15 of 16 april en kun je alle soorten noteren die je tegenkomt.

Levendige tuin
Staat jouw tuin vol planten en bloemen en zoemen de bijen je om de oren? Meld je tuin aan op onze website! Vertel wat je hebt gedaan, waar je van geniet en welke insecten, vogels en kleine dieren zich thuis voelen in jouw tuin. Zo kun je anderen inspireren om ook een levendige tuin vol bijen en planten te creëren.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud