Locatie

Uitgelichte afbeelding

Groene water tuin, Zwolle



Omschrijving

De tuin is een soort waterval aan wateroplossingen. Van een groendak, via waterschutting en ondergrondsewateropslag naar een wadi en infiltratiekratten. Daarnaast is er veel eetbaar groen, waaronder klein deel moestuin maar ook rest tuin veel eetbaar. Weinig stenen, dus koel en veel plek voor vogels en insecten. En veel inheemse planten. Alle planten zijn biologisch dus zonder gif en kunstmest gekweekt. 

Kenmerken

Grootte: 50 - 200m2
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Houtsnippers, schors en cacaodoppen, Regenton of schutting, Wadi, Regenwatervijver, Reliëf (lager liggend deel tuin voor wateropvang), Infiltratiekrat of put, Groendak, Groenblauw dak, Blauwdak, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Groendak voor isolatie, Gevel vergroening, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Gazon, Groengevel, Fruitbomen, Eetbare bloemen, Voedsel bos, Vergeten groenten, Groente planten, Fruitplanten en struiken, Kruidentuin, Vogelhuisjes, Voedselvoorziening dieren, Drinkwatervoorziening dieren, Composthoop



Foto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden: We hebben gekozen voor weinig verharding, zodat het ook niet doorlatend hoeft te zijn. Het water loopt over weinige verharding naar de plantenborders toe. Bewust hebben we gekozen voor het doorlaten lopen van plantenborder tot het huis. Dan hebben we ook in winter een tuin 'in huis'.
Tip: Ik zou eerder voor weinig verharding gaan dan doorlatende verharding. Op een oprit of plek waar je fietsen wilt parkeren zou je ook bestaand straatwerk onderbreken door aantal steentje om de 20 cm eruit te halen en daar aarde en plantjes zoals kamille en bloemenweide in te zaaien.

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: Alles is afgekoppeld. Het groendak vangt de eerste piekbui op, daarna komt het in regenton, regenschutting of ondergrondse wateropvangen. Tot slotte in de wadi (verlaagd punt) en infiltratiekratten. Als regenopvang vol is kan ik knop opzetten aan regenpijp zodat er zoveel mogelijk in Wadi komt, waar waterminnende planten staan.
Reden: Omdat ik graag regenwater op de plek houd waar het valt, zodat het rond ons huis zo groen mogelijk wordt en blijft en we maximale koelte hebben in de zomer.
Tip: Start met bedenken hoe je een WADI kunt aanleggen. Dit kan vaak visueel 'onzichtbaar'. Grootste voordeel is je kunt water in je tuin houden voor je planten en bomen in de buurt zonder gebruik van materialen (kunststof e.d.). 2e stap is dan water opslag zodat je gericht water kunt geven op juiste/droge moment. Ik denk dat in een kleinere tuin infiltratiekratten nooit nodig zijn.

Daken
Reden: Voor de koelte, die het geeft. Het dakleer gaat langer mee. Het is pure winst. Van zwart dakleer naar een tuin. Ik heb gekozen voor bloemenweide omdat dit veel meer toevoegt aan de biodiversiteit dan een sedumdak.
Tip: Als het dak onderdeel is van een huis (aanbouw e.d.) dan kan een extensief groendak altijd qua draagconstructie. Bij schuurtjes kan je op de website van 50tintengroenassendorp.nl nagaan hoe dik en lang de balken moeten zijn.


Hitte in de tuin
Tip: Door een vijver(tje) in de tuin en veel groen krijg je denk ik meeste koelte in de zomers. Dus hoe minder verharding en meer groen hoe koeler. Naast de vele andere voordelen van een vijver en groen.


Eetbare tuin
Reden: De kortste en veiligste weg om aan lekker eten te komen. Dus geen vliegtuigen, vrachtauto's nodig om mijn eten te vervoeren. Veilig omdat ik zeker weet dat er geen gif en kunstmest is gebruikt. En ik ben er net mee begonnen. Ik merk dat ik het erg leuk en ontspannend vind om af en toe te zaaien, verplanten en oogsten.
Tip: Koop bij biologische kwekers planten of probeer via vrienden en familie aan planten te komen. Bij planten altijd goed aandrukken. Heesters en vooral wintergroene planten echt met hak goed aandrukken naast de kluit en direct na planten veel water geven.


Dieren in de tuin
Reden: We hebben koolmezen en duiven die in de tuin nestelen. Vaak een merel en musjes. Sinds de vijver komen er meer. Aantal insecten neemt ook toe.
Tip: Water en groen trekt dieren.


Recycling
Reden: Ik heb de vijverbak 2e hands gekocht. Plantjes koop ik bij biologische kwekers die zowel potjes als labels hergebruiken. Dus die breng ik terug. Ik heb plantenbakken aan de schutting laten maken van biobased materiaal en een aantal bakken aan muur van recyclaten (kunststof hergebruik wat niet meer in mal kan)
Tip: Bij recyclen begint het bij minder gebruik van materiaal. Ik heb bijvoorbeeld een tuinslang waar 2 lastige knikken in zaten. Ik had geluk dat ze redelijk aan uiteinde zaten en heb er dus stuk afgeknipt. Nog steeds lang genoeg :-).

Ervaringen

De afwisseling van open en begroeid, tussen laag en hoog. Het 'vogelbosje' vind ik het mooiste, omdat we midden in een stenige wijk toch echt stevig groen in de tuin hebben en daarmee veilige plek voor vogels (met alle katten in de buurt :-))

Tips

De tuin is een combinatie van water, eetbaar en biodivers. Water vooral vasthouden in het zanderige Assendorp, eetbaar met moestuin en veel eetbare planten door hele tuin en biodivers met een vogelbosje en veel inheemse planten.






Scroll naar boven
Ga naar de inhoud