Op zaterdag 2 september was de eerste dag van Tuin & Klimaat Route. Meer dan 60 tuineigenaren openden hun tuinhekje. Ruim 120 bezoekers werden hartelijk ontvangen. Ze deden duurzame ideeën op voor hun eigen tuin en gingen vol tips en soms zelf met stekjes en zaden weer naar huis. Tuinen vol inheemse planten of juist tuinen waar een speciaal plekje is ingericht voor wateropvang: voor elke tuinliefhebber was er een duurzame tuin te vinden.
Het startsein van de tweede editie van de Tuin & Klimaat Route werd gegeven in de tuin van Janneke Jolij. Wethouder Rob de Geest en klimaatburgemeester Frank Lieuwen openden de biodiverse en klimaatvriendelijke tuin. Janneke gaf vervolgens een rondleiding en gaf tuintips: ”Doe vooral niet te veel! Het kan lastig zijn om op je handen te zitten, maar de natuur regelt eigenlijk het meeste vanzelf wel,” vertelt Janneke tijdens de rondleiding. Ze kijkt regelmatig rond in de buurt en neemt stekjes, plantjes en takken mee als ze met de hond loopt. ”Als het in de buurt groeit, zal het ook wel in mijn tuin groeien. Zo weet ik zeker dat ik planten in mijn tuin heb die het hier goed doen.”
Lees meer over de opening >
Minder vaak maaien
Ook andere tuineigenaren verwelkomden bezoekers. In Zutphen gaf Joyce een rondleiding door de gemeenschappelijke tuin van het appartementencomplex St. Elisabeth:”Vroeger werd de tuin strak gemaaid en keurig bijgehouden. Nu maaien we minder vaak en wordt het steeds meer een oase voor bijen en vlinder, waaronder de Atalanta. We genieten er allemaal van.”
Tuintegels gewipt
In Wageningen hebben Ralf en zijn vrouw tuintegels gewipt en deze vervangen door fruit- en kruidenplanten. Ralf: ”Daar eten we nu heerlijk van!” Daarnaast wordt de tuin steeds verder gevuld met planten. ”Vlinders zijn gek op onze planten en ook egels weten steeds beter onze tuin te vinden,” zegt Ralf.
Praktisch ingericht
Bas en Anja uit Bathmen hebben hun tuin praktisch ingericht voor hun hondjes en kleinkinderen die regelmatig op bezoek komen. Zo ligt er onder de bestrating een een infiltratiekrat, zodat regenwater makkelijk weg kan lopen. Bas is hovenier en neemt planten die overblijven bij projecten vaak mee naar huis om ze in hun eigen tuin te hergebruiken.
Heb je de Tuin & Klimaat Route gemist afgelopen zaterdag? Meld je dan aan voor een bezoek en doe aankomende zaterdag (9 september) inspiratie op voor jouw eigen groene plek!