Groene ideeën geplukt tijdens de Nationale Tuin & Klimaat Route

We kijken terug op een geslaagde tweede editie van de Tuin & Klimaat Route! In totaal 66 tuineigenaren stelden hun tuin open voor bijna 300 bezoekers. Voor elke geïnteresseerde was er wel een tuin te vinden: van praktische ingerichte tuinen tot weelderige tuinen vol inheemse planten. Of je nu inspiratie zocht voor wateropvang of wilde weten hoe je bijen en vlinders naar je tuin trekt, bezoekers konden in alle tuinen groene ideeën plukken. We willen alle tuineigenaren hartelijk bedanken voor hun enthousiaste inzet en gastvrijheid!

Feestelijke opening
Op zaterdag 2 september werd de tweede editie van de Tuin & Klimaat Route feestelijk geopend in de tuin van Janneke uit Deventer door wethouder Rob de Geest en de klimaatburgemeester. Rob de Geest: “Het is mooi om te zien hoe tuineigenaren elkaar inspireren bij het natuurvriendelijker en biodiverser maken van hun eigen tuin.”

Rondleiding door een groene tuin
Bezoekers die een tuin bezochten kregen een rondleiding door een groene tuin. Zo konden zij zien hoe duurzame maatregelen in de praktijk werken. Bijvoorbeeld in de tuin van Bas en Anja. “Onder de bestrating hebben wij een infiltratiekrat gelegd. Zo kan regenwater snel weglopen en opgevangen worden,’’ vertelden zij tijdens hun rondleiding. Ook in andere tuinen werd toegelicht wat er was gedaan in de tuin. Zo vertelde tuineigenaar Joyce: “Vroeger werd de tuin strak gemaaid en keurig bijgehouden. Nu maaien we minder vaak en laten we de tuin wat meer de tuin. Het wordt steeds meer een oase voor bijen en vlinders, waaronder de Atalanta.’’

Tuintips, stekjes en bloemzaden
Bezoekers kregen naast een rondleiding ook tuintips mee voor hun eigen tuin. Zo deelde Janneke haar tip om de tuin winterklaar te maken: “Doe vooral niet te veel! Het kan lastig zijn om op je handen te zitten, maar de natuur regelt eigenlijk het meeste zelf.’’
Naast tuintips gaven sommige tuineigenaren ook stekjes en bloemenzaden uit eigen tuin mee aan bezoekers. Zo kunnen zij gelijk aan de slag met hun eigen tuin!

Een duurzame tuin voor iedereen
Doordat bezoekers een kijkje konden nemen bij verschillende tuinen, hebben zij kunnen zien dat een duurzame tuin voor iedereen haalbaar is. ”Wij vinden het belangrijk dat er zoveel mogelijk leven in de tuin komt,” vertelde tuineigenaar Suzanne. ”Daarom kiezen wij niet alleen voor biologische planten en (fruit)bomen, maar hebben we ook een vijver en schuilplekjes voor egels, kikkers en andere kleine dieren.”
Tuineigenaar Ton vindt het vooral belangrijk om niet te veel aan de tuin te veranderen: ”Ik heb deze woning drie jaar geleden gekocht en ik heb eigenlijk niet zoveel veranderd aan de tuin. Ik probeer zoveel mogelijk de natuur te volgen.”

Stel je vraag een een tuineigenaar
Heb jij de Tuin & Klimaat Route gemist? Of wil je online inspiratie opdoen in een andere tuin? De tuineigenaren staan het hele jaar klaar voor al jouw tuinvragen! Klik op een tuin die jou aanspreekt en stel je vraag via de stel-een-vraag-knop.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud