Succesvolle eerste zaterdag van de Nationale Tuin & Klimaat Route

Op zaterdag 2 september vond de eerste dag van de Nationale Tuin & Klimaat Route plaats. Meer dan 60 enthousiaste tuineigenaren door heel Nederland openden hun klimaatvriendelijke tuin voor bezoekers. De tweede editie van de Nationale Tuin & Klimaat Route werd dit jaar feestelijk geopend in de tuin van Janneke Jolij uit de gemeente Deventer door wethouder Rob de Geest en de klimaatburgemeester.

Ter gelegenheid van de Tuin & Klimaat Route bracht de wethouder een bezoek aan de natuurvriendelijke en biodiverse tuin van Janneke Jolij uit Colmschate. Daar werd het startsein gegeven. Wethouder Rob de Geest: “Veel mensen zien in de eigen tuin de gevolgen van extreme droogte, regenval of hitte. We zouden al een heel eind komen, als alle tuineigenaren hun tuin verder zouden vergroenen: stenen en beton eruit, meer planten en bomen er in. Groen voor grijs dus. Het is mooi om te zien hoe tuineigenaren elkaar inspireren bij het natuurvriendelijker en biodiverser maken van hun eigen tuin.”

Klimaatvriendelijke tuin
In de klimaatvriendelijke tuin van Janneke wordt regenwater opgevangen in een regenton en in een wadi, een verlaging in de tuin waar regenwater in kan blijven staan bij een hevige regenbui. Bijen en vlinders maken dankbaar gebruik van inheemse planten en bomen zorgen voor schaduw. Janneke vertelt enthousiast over de duurzame maatregelen in haar tuin: “We zijn een paar jaar geleden begonnen met verduurzamen. Het is heel belonend om een klimaatvriendelijke tuin te zien opkomen. We hebben inheemse planten laten staan en jonge bomen geplant. Vlinders en bijen komen weer terug in onze tuin. Het begint steeds meer te leven!’’

Zaterdag 9 september
Aanstaande zaterdag 9 september is de tweede zaterdag van de Nationale Tuin & Klimaat Route. Opnieuw kunnen mensen op bezoek bij meer dan 60 klimaatvriendelijke tuinen. Wie ideeën wil opdoen over bijvoorbeeld regenwateropvang of natuurlijk tuinieren kan zich inschrijven voor een bezoek via www.tuinenklimaatroute.nl/locaties

Over de Nationale Tuin & Klimaat Route
Op het platform van de Nationale Tuin & Klimaat Route staan meer dan 175 inspirerende voorbeelden van inwoners, gemeenten en organisaties die hun tuin (deels) klimaatbestendig hebben gemaakt.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud