Gratis compost tijdens de landelijke compostdag

NIEUWS – Zaterdag 25 maart is het weer zo ver: de landelijke compostdag. Veel gemeenten geven deze dag gratis compost aan hun inwoners als bedankje voor het scheiden van het gft-afval en etensresten. Deze compost kun je vervolgens weer in je eigen tuin gooien. Zo blijft jouw bodem gezond en krijgen de opkomende planten een boost.

Compost wordt gemaakt van ingeleverde gft-afval. Aardappelschillen, snoeiafval, eierschalen en ander groen afval gaan schimmelen en gisten. Uiteindelijk blijft er zwarte aarde over, wat we compost noemen. Compost is erg voedselrijk voor planten en ander groen en geeft een gezonde bodem aan je tuin.

Gezonde bodem
Een gezonde bodem is belangrijk voor de tuin. Het zorgt ervoor dat regenwater goed wordt opgenomen en vastgehouden. Een gezonde bodem heeft voldoende voedingsstoffen, luchtgangen en er is leven te vinden. Planten kunnen hierdoor beter groeien. Door een compostlaag aan te brengen, verbeter je de kwaliteit van de grond.

Eigen compost
Je kunt ook je eigen compost maken. Dit kun je doen in een afgesloten compostbak of door groente- fruit- en tuinafval op een hoop te gooien. Wanneer je zorgt voor voldoende lucht en vochtigheid in de composthoop of -bak, voorkom je nare luchtjes. Ook een variatie van groen afval is belangrijk.

Gratis compost
Benieuwd of jouw gemeente gratis compost weggeeft tijdens de landelijke compostdag? Houd het huis-aan-huisblad in de gaten of vraag het na bij jouw gemeente of gemeentewerf.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud