Groene erfafscheiding als blikvanger

Stap je de tuin van Bram en zijn vrouw in, dan hoor je het gezellige gezoem van bijen. Je ziet vlinders, vogels en planten in alle kleuren verspreid door de tuin. Een wadi in het midden van de tuin vangt regenwater op. De blikvanger van de tuin: de groene erfafscheiding waarin veel leven te vinden is.

Bram woont met zijn vrouw en kinderen zo’n drie-en-een-half jaar in hun huidige woning. Toen ze in de woning kwamen wisten ze gelijk dat ze hun tuin duurzaam wilden inrichten om inheemse bijen, vlinders en andere inheemse insecten een plekje te geven.

Een haag vol leven
Daarom hebben Bram en zijn vrouw aan één kant van de tuin een haag geplant als scheiding met de buren. Bram: ‘’We zijn heel blij met de haag. Er komen steeds meer vogels in en insecten vinden er ook een fijn plekje. We hebben zelfs al de eitjes gezien van de zeldzame sleedoornpage. Wij vinden het heerlijk om er naar te kijken en steeds weer iets nieuws te ontdekken.’’ In de haag vind je verschillende bomen en struiken zoals de meidoorn, sleedoorn, veldesdoorn, hondsroos en wilde liguster. Deze zijn jong geplant. ‘’In het begin zagen we de buren wel in de tuin, maar de heg schoot al snel de lucht in. Vooral vanaf het tweede jaar ging het snel en na drie jaar konden we er al niet meer overheen kijken.’’ Nu het mooi hoog gegroeid is werkt het zelfs isolerend. ‘’We horen deze buren veel minder dan de buren waarmee we een schutting hebben,’’ vertelt Bram.

Wilde planten
Voor Bram is het belangrijk om inheemse insecten een plekje te geven. Daarom heeft hij zich verdiept in de wilde planten die belangrijk zijn voor insecten die uit de directe omgeving komen. ‘’Je kunt ook bijvriendelijke planten kopen of een vlinderstruik planten om bijen en vlinders te trekken,’’ legt Bram uit. ‘’Maar daarmee trek je alleen de generieke bijen en andere insecten. Wij vinden het juist een fijn idee om insecten die het in de directe omgeving zwaar hebben een extra plek te bieden. Daarom kiezen wij voor inheemse en wilde planten.’’Ook in de wadi staan wilde planten. ‘’In een wadi moet je planten hebben die goed tegen water kunnen en tegelijkertijd lange perioden tegen droogte moeten kunnen. Ik bedacht toen dat de uiterwaarden precies zulke planten moesten hebben.’’ Bram nam een kijkje bij de uiterwaarden om te zien welke planten daar goed groeiden. Daar deed hij inspiratie op om zijn wadi mee te beplanten.

Natuurlijke infiltratiekanaaltjes
De wilde planten bleken ook belangrijk om het water in de wadi beter te laten afvoeren. Bram: ‘’Onze grond heeft een oerlaag, een kleilaag. Hierdoor stroomt water moeilijker weg. Vooral in het begin bleef het water heel hoog staan of stroomde het af en toe over tijdens een hoosbui. We hebben daarom besloten om een infiltratiekrat onder de wadi te plaatsen om overtollig water op te vangen.’’ Achteraf betwijfelt Bram of dit echt nodig was. ‘’Doordat de wortels van de planten steeds langer worden en dieper de grond ingaan, ontstaan er natuurlijke infiltratiekanaaltjes. Daardoor zien we dat het water steeds beter de grond inzakt. De afgelopen zomer is het – ondanks de hevige buien – niet een keer overstroomt. Het is een beetje mens-eigen om problemen snel op te lossen. Maar achteraf gezien hadden we misschien iets meer geduld moeten hebben tot de natuur dit probleem zelf zou oplossen.’’

Wateropvang onder de trampoline
Verderop in de tuin heeft Bram een trampoline voor zijn kinderen ingegraven. Onder de trampoline zit een grote kuil waar extra water in kan wegstromen. ‘’Als je kinderen hebt kan ik dit ook echt aanraden. Water stroomt op deze manier de grond in en je ziet er zelf verder niks van,’’ vertelt Bram. Wanneer de kinderen te groot zijn voor de trampoline wil hij het gat niet kwijt. ‘’Als de trampoline over een paar jaar eruit gaat, wil ik de vorm van het gat iets aanpassen en er vervolgens een vijver van maken, zodat er nog meer leven in de tuin komt. Op die manier hebben we nu en in de toekomst plezier van deze extra wateropvang.’’

Bekijk de tuin van Bram >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud