Een levende tuin vol inheemse planten

VERHAAL – Midden in het bos dicht bij het Wisselse Veen en de Tongerensche Heide, staat het boshuisje van Pieter. Misschien verwacht je hier veel natuur te vinden, maar toen Pieter hier kwam wonen, stond de tuin vol met exotische planten en zat er nauwelijks leven in de grond. Door onder andere exotische planten en struiken te vervangen door inheemse planten en struiken en door water toe te voegen aan de tuin, bracht Pieter hier verandering in.

De tuin bestaat voor een groot deel uit een zandbodem, iets wat veel voorkomt in deze regio. Deze grondsoort staat erom bekend dat regenwater hierin snel wegzakt, naar diepere lagen van de bodem. De regen neemt hierin ook voedingsstoffen mee, waardoor planten deze lastiger kunnen gebruiken. “Toch kun je hier met weinig moeite veel leven in de tuin brengen”, vertelt Pieter. Hij heeft de exoten in zijn tuin vervangen door planten, struiken en bomen die hier van nature wel voorkomen. “Deze planten doen het wel goed op deze bodem en trekken onder andere veel insecten en vogels naar de tuin.”

Het nut van inheemse planten

Inheemse planten en struiken spelen een belangrijke rol voor de biodiversiteit. Bijen, vlinders en andere insecten zijn bekend met deze planten en de planten hebben zich ook aan hen aangepast. Veel inheemse planten zijn ook waardplanten. Dit betekent dat deze planten essentieel zijn voor het voortbestaan van een insectensoort. Zo eten de rupsen van de dagpauwoog bijvoorbeeld alleen maar de bladeren van de grote brandnetel. De grote brandnetel is dus onmisbaar voor het voortbestaan van deze vlinder en is daarom dus een waardplant.

Pieter ziet een enorm verschil, nu hij allerlei inheemse planten en struiken in zijn tuin heeft geplaatst. “In de bodem onder de exotische planten die nog in mijn tuin staan, zit in geen leven. Exoten hebben over het algemeen dikkere bladeren en deze worden vaak niet afgebroken. Hierdoor sluiten ze de bodem af. De bladeren van de inheemse planten en struiken worden wel afgebroken en voeden juist de bodem.”

Zwemmen in de natuur

Naast allerlei planten, heeft Pieter ook een zwemvijver. Dit is niet alleen natuurlijk, maar je trekt ook hiermee ook waterleven aan zoals kikkers, salamanders en waterinsecten. De zwemvijver wordt gezuiverd door een helofytenfilter, waar ook moerasplanten in staan. Tussen de lavastenen waar deze planten op staan, leven bacteriën die het water zuiveren. Dit is een natuurlijk proces, maar je hebt wel stroom nodig om het water rond te pompen. Doordat je het water rondpompt, blijft het in beweging. Hierdoor is het water altijd dooi, waardoor dieren zoals vogels het hele jaar door drinkwater hebben.

Door de inrichting van de tuin aan te passen aan de natuurlijke omgeving en de bodem, heeft Pieter nu een tuin vol leven. Hij probeert ook de natuur zijn werk te laten doen. Als je bladeren bijvoorbeeld laat liggen, dan heb je goede voeding voor de bodem en in de zomer gaat het uitdroging tegen. Daarnaast help je hiermee ook een aantal dieren, zoals insecten en vogels. Pieter sluit af: “Door de natuur zichzelf in te laten richten, is het onderhoud minimaal en heb je toch een prachtige tuin vol leven.”


Wil je meer inspiratie opdoen? Bekijk alle voorbeeldtuinen >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud