Uitgelichte afbeelding

Voedselbos van 800 m2, LuttenbergOmschrijving

Voedselbos van 800 m2, nu zes jaar oud (begonnen in 2016). We proberen zo veel mogelijk verschillende planten en dieren in de tuin uit te nodigen. Samen creëren ze een ecologisch evenwicht, zodat onze eetbare planten, struiken en bomen gezond kunnen groeien.

Kenmerken

Grootte: 200m2
Soort: tuin
Bedrijfsmatig betrokken als: De tuin is een experiment vanuit ons ontwerpbureau. We willen zelf uitproberen en aan anderen laten zien hoe je op een duurzame manier voedsel kunt verbouwen.

Toegepaste maatregelen

Houtsnippers, schors en cacaodoppen, Regenton of schutting, Regenwatervijver, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Bloemenveld, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Groene erfafscheiding, Fruitbomen, Eetbare bloemen, Voedsel bos, Vergeten groenten, Groente planten, Fruitplanten en struiken, Kruidentuin, Vogelhuisjes, Bijenhotel, Paddenhuisje, Egelhuisje, Insecten hotel, Voedselvoorziening dieren, Drinkwatervoorziening dieren, ComposthoopFoto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden: Onze paden zijn van gras of houtsnippers. Dat ondersteunt het bodemleven en zorgt ervoor dat de tuin het water beter kan vasthouden, dat is nodig bij hoosbuien.
Tip:

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: Er staat een schuurtje van 3 x 3 meter in het voedselbos, de regen van dat dak vangen we op in twee ibc-containers, dat is in totaal 2.000 liter.
Reden:
Tip:

Daken
Reden: n.v.t.
Tip:


Hitte in de tuin
Tip: We planten ook hogere bomen en struiken. Dat zorgt wel voor schaduw, dus daar moet je de rest van de beplanting op aanpassen.


Eetbare tuin
Reden: De meeste planten in onze tuin zijn eetbaar. De rest maakt zich op een andere manier nuttig, bijvoorbeeld door stikstof te binden of bestuivers aan te trekken.
Tip:


Dieren in de tuin
Reden: We proberen dieren aan te trekken door te zorgen voor plekjes waar ze graag zijn. We laten stukken brandnetels en grassen staan, we hebben vogel- en egelhuisjes, stapels takken en een bijenhotel.
Tip:


Recycling
Reden: We maken gebruik van onze eigen compost en mulchen met stro van de kalfjes en eikenbladeren van de omringende eiken. Voor bouwwerken maken we zo veel mogelijk gebruik van eigen hout en tweedehands materialen.
Tip:

Ervaringen

Het mooiste onderdeel is misschien wel de vijver, die bruist van de activiteit van kikkers, salamanders, watertorren en slakken, waterjuffers en insecten die komen drinken.

Tips

We volgen de principes uit de permacultuur. Bijvoorbeeld: verschillende hoogtes maken d.m.v. planten, struiken en bomen, kringlopen maken d.m.v. composthoop, energie en water besparen d.m.v. regenwateropvang, zoveel mogelijk diversiteit in planten en dieren.


Scroll naar top
Skip to content