Uitgelichte afbeelding

Tuin vol insecten, RenkumBekijk de open tuinen/projecten
Omschrijving

Onze tuin stond vol met haagbeuk en siergrassen. Nauwelijks planten die nectar leveren voor insecten en het zicht op de tuin vanuit het huis werd ook weggenomen door de haag.

We hebben grote stukken van de haag verwijderd en daar allerlei inheemse planten in de plaats gezet. Ook kwamen er spontaan bepaalde planten op, die we hebben laten staan.

Vervolgens hebben we een deel van het gazon eruit gehaald en volgeplant met planten met als inspiratie de Vlinderhof in het Maximapark in Leidsche Rijn. 

Het project van dit jaar is het verwijderen van de rest van het gazon. Dat is inmiddels gedaan. De zoden hebben we laten drogen en uitgeschud om zoveel mogelijk aarde en bodemdieren te behouden. Het ligt nu braak in afwachting van het najaar. Dan gaan we inzaaien met een mengsel van laagblijvende kruiden. Goed voor insecten en minder arbeidsintensief dan een gazon.

We hebben ook twee regentonnen geplaatst. Aan de voorkant komt de regenpijp alleen nog in de ton uit, aan de achterkant zit een overloopbakje.

Kenmerken

Grootte: 200m2
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Regenton of schutting, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Bloemenveld, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Groene erfafscheiding, Vogelhuisjes, Bijenhotel, Paddenhuisje, Egelhuisje, Insecten hotel, Vlinderhotel, Voedselvoorziening dieren, Drinkwatervoorziening dieren, ComposthoopFoto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden:
Tip:

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: Het hele dak is afgekoppeld
Reden: Om water te kunnen gebruiken voor de tuin. Ook beter voor de grondwaterstand
Tip: Bij de ene regenton komt de regenpijp alleen nog uit in de ton. Bij heftige regenbuien stroomt de ton over, ondanks twee flexibele buizen die aan de overlooppunten zit. Aan de andere regenton zit een bakje met slang. Niet al het water loopt hierdoor in de ton. Bij weinig regen is de opbrengst minder, maar de ton die overloopt hebben we verrder van de gevel moeten plaatsen om te veel water bij het huis tegen te gaan.

Daken
Reden:
Tip:


Hitte in de tuin
Tip: We hebben een pergola met blauwe regen hieronder is het heerlijk koel. Beter dan een parasol


Eetbare tuin
Reden: Het ziet er mooi uit. Het biedt koelte. Goed voor de biodiversiteit
Tip:


Dieren in de tuin
Reden: Het gebruikelijke spul plus in de winter spechten en boomklevers. Goudvink, kepen en staartmezen zijn voorbij gekomen. Af en toe kikkers in de minivijver. Ook uitsluipende libelles. Ik heb drie egels. In de winter een steenmarter. Sporadisch een eekhoorn. Heel veel bodemdiertjes
Tip: Ik voer de egels en heb een slaaphok. Verder meerdere drinkplekken. Twee nestkastjes voor vogels. Insectenhotels voor metselbijen en een kastje voor vlinders


Recycling
Reden: Ik heb twee composttonnen
Tip:

Ervaringen

Het deel met de planten die insecten aantrekken


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud