Uitgelichte afbeelding

Regenwateropvang in de voortuin, WageningenOmschrijving

Regenwater vangen we op in een ondergrondse opslagtank van 5000 liter in onze voortuin. Tank, pomp en accessoires aangeschaft in België waar regenwateropvang bij nieuwbouw verplicht is. De tank is aangebracht bij de aanleg van de tuin. Het water gebruiken we voor de tuin en kas, en indien voldoende voor doorspoelen van de toilet op begane grond. We hebben een simpel en relatief goedkoop systeem om de toevoer naar de toilet te wisselen tussen leidingwater en regenwater.    

Kenmerken

Grootte: 50 - 200m2
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Grind, split, schelpen, lavasteen, Houtsnippers, schors en cacaodoppen, Hergebruik regenwatertank met filter, Regenton of schutting, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Inheemse planten, Boom, Gazon, Eetbare bloemen, Groente planten, Fruitplanten en struiken, Kruidentuin, ComposthoopFoto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden: Deels is dit Achterhoeks Padvast, een soort fijn grind, dat waterdoorlatend is, en makkelijk aan te harken.
Tip: Achterhoeks padvast laat water door, dat dan de grond in kan trekken.

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: Regenwater van het dak vangen we op in de opslagtank onder de grond, het overschot komt nog wel in het riool terecht.
Reden:
Tip:

Daken
Reden: Een klein afdakje hebben we beplant met sedum, om uit te proberen hoe het gaat.
Tip:


Hitte in de tuin
Tip: Doordat de pergola in de zomer begroeid zal zijn met druiven, krijgen we in de zomer minder zon in de kamer, en daarmee houden we het wat koeler. In de winter schijnt de zon wel naar binnen en warmt zo het huis op. Dit scheelt in verwarmingskosten. Een klein stukje gras ipv tegels verkoelt ook.


Eetbare tuin
Reden: Genieten van de planten en (deels eetbare) bloemen in verschillende seizoenen; er staan kersentomaten, druiven, kruiden, en groenten in de kas.
Tip:


Dieren in de tuin
Reden: Planten die veel bijen, hommels en vlinders aantrekken.
Tip: Vlinderstruik, marjoraan en citroenmelisse trekken bijen en hommels vooral als de zon erop schijnt.


Recycling
Reden: Al ons fijne groenafval composteren we in een compostvat, waarvan we de compost gebruiken als bemesting in de tuin. Dit bespaart erg veel volume aan afval dat anders vervoerd en elders verwerkt wordt.
Tip:

Ervaringen

Het stapelmuurtje van 2-de hands flagstones, met vele soorten planten, waarlangs een paadje loopt met boomschors. De houten muurkas van meer dan 40 jaar oud, met daarin groenten en in het voorjaar opkweek van bloemen.

Tips

Onze tuin heeft een natuurlijk hoogteverschil van 150 cm en daarom hebben we muurtjes van stapelstenen gemaakt, waarop en waartussen veel soorten planten goed gedijen, o.a. sedum en rotsplanten. Het grootste oppervlak van de tuin is groen en waterdoorlatend.


Scroll naar top
Skip to content