Tuin

Uitgelichte afbeelding

Regenwater en groendak, Veendam



Bekijk de open tuinen/projecten
Omschrijving

Grote tuin met diverse duurzame toevoegingen zoals regenwater hergebruik, groendak (sedum) van 65 m2 op de schuur en (een poging tot) enkele kleine moestuintjes in de achtertuin. We zijn niet bepaald doorgewinterde tuiniers maar genieten van het uitzicht vanuit het huis en wanneer het mooi weer is zitten we graag op een van de terrasjes.

Ons huis hebben we zelf fossielvrij en energieplus gemaakt. De investeringen zijn binnen zes jaar zelfs zonder subsidie dubbel en dwars terugverdiend. Je ziet hier meer over op Duurzame Huizen Route en daar kan je ook een rondleiding aanvragen.

Kenmerken

Grootte: 200m2
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Grind, split, schelpen, lavasteen, Hergebruik regenwatertank met filter, Regenton of schutting, Afvoer regenwater naar oppervlaktewater, Groendak, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Groendak voor isolatie, Bloemenveld, Inheemse planten, Boom, Gazon, Groene erfafscheiding, Fruitbomen, Groente planten, Fruitplanten en struiken, Vogelhuisjes, Bijenhotel, Egelhuisje, Voedselvoorziening dieren, Composthoop



Foto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden: Alleen de oprit en een terras zijn verhard. Regenwater kan direct ernaast wegzakken in de grond of via straatkolken weglopen naar de droge sloot aan de overkant.
Tip:

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: Huis met serre (140 m2) en schuur (100m2) zijn volledig afgekoppeld. Het water van het huis loopt via een filterbak naar een opslagruimte met 35 m3 inhoud onder de schuur. Het wordt gebruikt voor alles waarvoor geen drinkwater nodig is zoals toiletten, tuinkranen, schoonmaken en mogelijk binnenkort zelfs voor de wasmachine. Mocht de opslag overlopen, dan gaat het water, met het water van het schuurdak, door een oude leiding naar een droge sloot in het veld achter het huis.
Reden: Minder schoon water naar het riool, voorkoming piekbelasting van het riool, goed tegen de verdroging.
Tip:

Daken
Reden: Op de schuur hebben we in 2017 zo'n 65 m2 sedum gelegd. Goed voor de biodiversiteit, er komen (vooral wanneer het in bloei staat) veel vlinders en insecten op af. Het helpt enorm om de ruimte eronder in de zomer koel te houden (het had voorheen een bitumen dakbedekking...). Het ziet er mooi uit (helaas alleen te zien vanuit ons slaapkamerraam). Het werkt als spons waardoor forse hoosbuien geen probleem meer zijn voor de afvoer. Helaas is de dakconstructie van ons huis mogelijk onvoldoende draagkrachtig (maar laten doorrekenen kost een fortuin!) anders zouden we daar graag ook nog 82 m2 sedum op willen aanleggen.
Tip:


Hitte in de tuin
Tip: Er staan diverse bomen die met hun schaduw hitte weghouden. Twee zelf aangelegde pergola's (op scoutingwijze 'gepionierd' met hout en touw) zijn begroeid met druivenranken resp. blauwe regen waardoor het er ook bij felle zon goed toeven is.


Eetbare tuin
Reden: De vorige eigenaar had al diverse fruitbomen staan en ik heb er nog wat bij gezet. Helaas hebben we veel last van ziekten waardoor enkele bomen moesten verdwijnen maar daar komt weer wat anders voor terug. Er staan diverse soorten bessenstruiken en we zijn in 2020 begonnen met wat lapjes moestuin. Het eerste jaar redelijk succesvol maar in 2021 hebben we alleen duizenden naaktslakken 'geoogst'. Te weinig (priori-)tijd en ervaring, maar we gaan met goede moed weer aan de slag in 2022.
Tip:


Dieren in de tuin
Reden: Veel verschillende soorten vogels en insecten, af en toe een egeltje maar helaas ook katten, mollen en soms een steenmarter.
Tip:


Recycling
Reden: Achterin de tuin een forse composthoop. Van een aardige veeboer in de buurt kregen we een kuub oude koeienmest die ik er nog door moet werken.
Tip:






Scroll naar boven
Ga naar de inhoud