Uitgelichte afbeelding

Onderhoudsarme tuin en sedumdak, VeenendaalOmschrijving

We hebben onze tuin in 2019 aangelegd. De tuin is aan het water gelegen, ontworpen door een tuinarchitect, maar we hebben het (vrijwel) zelf helemaal aangelegd. Naast de tuin hebben we ook een sedumdak op onze duurzame energiepositieve woning.

 

We schreven er ook een blog over: 

Naar buiten!!

Ik weet nog hoe ik het vroeger vreselijk vond om in de tuin aan de slag te moeten. Toen ik mijn vrouw leerde kennen vroeg ik haar hoopvol of ze wél groene vingers had. Mogelijk dat ze mijn tekortkoming kon aanvullen, maar helaas moest ze mij daarin teleurstellen. Ook zij had geen groene vingers. Of toch….

Lees verder > 

Kenmerken

Grootte: 200m2
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Waterdoorlatende verharding, Grind, split, schelpen, lavasteen, Regenwatervijver, Aangesloten op gescheiden rioleringsstelsel, Afvoer regenwater naar oppervlaktewater, Groendak, Schaduwdoeken, Bomen voor schaduw, Groendak voor isolatie, Boom, Gazon, Groene erfafscheiding, Fruitbomen, Fruitplanten en struiken, Insecten hotel, Drinkwatervoorziening dieren, ComposthoopFoto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden: We hebben gekozen voor een combinatie van grint, tegels, straatwerk en grasveld (meerdere etages)
Tip: Als eerste het sedumdak zorgt voor het vasthouden van regenwater. Vervolgens het grint, met daaronder worteldoek (honingraad structuur)

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: De wijk heeft een apart regenwatersysteem dat in het oppervlaktewater wordt geloosd. Dat water gebruiken wij weer om de tuin mee te besproeien. Een eigen opslag is dus niet nodig. Het sedumdak zorgt voor opslag van water op het dak en daardoor vertraagde afgifte.
Reden:
Tip: Het sedumdak is via een drainagepijp verbonden aan de regenpijp

Daken
Reden: Het groene sedum-dak laat aan de buitenkant zien wat het huis is: duurzaam, goed voor de omgeving en voor de toekomst.
Tip: we zijn erg tevreden over de leverancier Groendak.nl


Hitte in de tuin
Tip: Bij het vlonder hebben we een sunnyroof zonnedoek. Dit geeft bij warme dagen goede verkoeling. Verder hebben we altijd wel een stukje schaduw in de tuin


Eetbare tuin
Reden: We hebben druiven en een kleine groentetuin
Tip:


Dieren in de tuin
Reden: We genieten van de vele vogels in de tuin en natuurlijk vissen in het water. Dan de vele vlinders, libellen, bijen en andere grut en ander vliegend klein grut. Er komen zwanen en meerkoeten langs en soms zelfs een ijsvogeltje.
Tip:


Recycling
Reden: We hebben een klein deel voor het composteren van tuinafval. Daarnaast hebben we een elektrische grasmaaier die het maaisel verpulvert. Daardoor hebben we veel minder groenafval uit de tuin.
Tip:

Ervaringen

We genieten van het geheel van de tuin. De combinatie met het sedumdak, maar ook alle planten. Van voorjaar tot najaar is het heerlijk vertoeven op de verschillende zitjes of op een van de vlonders aan het water.


Scroll naar top
Skip to content