TuinBekijk de open tuinen/projecten
Omschrijving

De privétuin en tuin gedeeld met de buren (mandetuin) bij ons huis in ecowijk Mandora is een rustplaats voor mens en dier. Ingericht met zoveel mogelijk inheemse bloemen en planten zorgen we samen met de buren voor een natuurrijke tuin. Denk aan ecologisch, diervriendelijk, zelf composteren, regenwater opvangen en afkoppelen hemelwaterafvoeren, wadi's (plaatsen die nat en droog zijn) een vijver, bloemenweides, een wilgentunnel, een griend, gezamenlijke tuinwerkdagen, boomgaardjes, geïntegreerde moestuin, monitoring (bodemdierendag, vogeltellingen), etc, etc !

Kenmerken

Grootte: 200m2
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Waterdoorlatende verharding, Grasbetontegels, Hergebruik regenwatertank met filter, Regenton of schutting, Wadi, Regenwatervijver, Reliëf (lager liggend deel tuin voor wateropvang), Afvoer regenwater naar oppervlaktewater, Groendak, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Groendak voor isolatie, Gevel vergroening, Bloemenveld, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Gazon, Groene erfafscheiding, Fruitbomen, Eetbare bloemen, Vergeten groenten, Groente planten, Fruitplanten en struiken, Kruidentuin, Vogelhuisjes, Bijenhotel, Egelhuisje, Insecten hotel, Vlinderhotel, Voedselvoorziening dieren, Drinkwatervoorziening dieren, ComposthoopFoto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden: Geen plassen, meer water reserve voor alle planten in de tuin. Zo hoeven we geen water te geven, zelfs als het erg droog is.
Tip:

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: 40-80m2 dak afgekoppeld. Geen enkel probleem, het water loopt zo de tuin (en de vijver) in. Spectaculair bij elke grote regenbui weer even kijken.
Reden: Leuk, leerzaam maar vooral erg nodig. Om de tuin meer reserves te geven maar ook het grotere systeem te ontlasten. Bovenal is het resultaat erg leuk, kinderen en volwassenen staan buiten als het regen om te zien waar al dat water heen gaat. Meer dynamiek in je tuin, dat is zo interessant.
Tip:

Daken
Reden: Het geeft kleur, het houdt water vast, het zorgt voor een koeler klimaat binnen en het ziet er waanzinnig mooi uit (veel mooier dan zo'n zwarte plak).
Tip:


Hitte in de tuin
Tip: Bomen en struiken geven schaduw. Zelfs de druif aan het huis zorgt in de zomer voor een koeler klimaat (want het terras wordt minder war) en het geeft ook nogeens speelser licht binnen. De wilgentunnel is aangenaam koel op een warme dag.


Eetbare tuin
Reden:
Tip:


Dieren in de tuin
Reden: Veel vogels, vlinders, kevers en andere insecten. Ook veel slakken, al wordt dat wel elk jaar minder.
Tip: Merels en eenden houden van slakken. Zorg dat de merel zich lekker voelt in je tuin, dan lost deze het slakkenprobleem voor je op.


Recycling
Reden: Snoeiafval en keukenafval gaat op de composthoop. Hier kunnen we na een halfjaar de planten weer mee voeden. Grote takken gaan de takkenrillen, zo geven we insecten en andere dieren beschutte plekken en hoeven we niets af te voeren.
Tip:

Ervaringen

De rommel, de biodiversiteit !


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud