Uitgelichte afbeelding

Natuurlijke wilde tuin, WageningenBekijk de open tuinen/projecten
Omschrijving

Mooie, wilde natuurlijke tuin, met bonen, courgettes, tomaten en een rijke bloementuin gemixt. Plus nog een pruimenstruik en appelboom. De achtertuin is meer geordend, met kruidenbakken, potplanten, nog meer courgettes, tomaten, paprika en een mooie vijg. Tuin is pas 3 jaar oud, was hiervoor jarenlang alleen worteldoek met dikke laag grind.

Kenmerken

Grootte: 50m2 (o.a. voortuinen)
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Tegels met open voeg, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Bloemenveld, Biologische planten, Boom, Gazon, Fruitbomen, Eetbare bloemen, Groente planten, Kruidentuin, Vogelhuisjes, ComposthoopFoto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden: Het was er al, en natuurlijk moet water gewoon weg kunnen lopen. We hebben gewoon een tuinpad, met stenen op zand, met daaronder leem. Ook in ons pad groeit van alles😃.
Tip:

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: Kan niet, rijtjeshuis, moet met toestemming buren.
Reden:
Tip:

Daken
Reden: Geen planten op het dak, want daar zitten de zonnepanelen.
Tip:


Hitte in de tuin
Tip: De tuin dichtbeplant houden, in zeer warme weken desnoods wat meer onkruid laten staan.


Eetbare tuin
Reden: Het is fantastisch om planten van zaad op te kweken naar een hele plant. Mijn man kookt graag, en eten uit eigen tuin is extra lekker! De vermenging moestuin en gewone tuin maakt de tuin veelzijdig, en bonenbloemen zijn kleine orchideeën.
Tip: Tuin goed bemest houden, liefst met paardenmest. Het beste af en toe veel water geven, dicht beplanten, spelen met hoogteverschil, kan ook met potten. Verder gewoon heerlijk experimenteren. Onze zonnebloemen hebben zichzelf uitgezaaid, zo leuk!


Dieren in de tuin
Reden: Verschillende soorten vlinders, bijen, mezen, merels, lijsters, roodborstjes, putters, en andere insecten die ik niet ken.
Tip: De juiste bloemen in de tuin zetten. IJzerhard trekt ontzettend veel vlinders, dichtbeplante tuin is aantrekkelijk voor vogels, mezennestkastje ophangen, hogere planten ertussen zorgen voor bescherming.


Recycling
Reden:
Tip:

Ervaringen

De veelzijdigheid, de enorme hoeveelheid insecten en vogels die er op af komen, de kleuren en dat het niet zo gestileerd is.

Tips

Tuin was jarenlang worteldoek met grind, daaronder een en al klei. Eerste jaar met mosterdzaad beplant, en tassenvol paardenmest erin verwerkt. Verder gewoon laten gaan, spaarzaam sproeien, veel eenjarige, gezaaide planten komen gewoon terug. In de achtertuin hebben grote rechthoekige speciekuipen, gevuld met een laag perliet, en een buizensysteem zodat ze allemaal met elkaar verbonden zijn. In de opvangemmer komt zeer voedingrijk water dat we op het hoogbed gebruiken. We hebben bomen, kruiden, groente en bloemen doorelkaar staan. We hebben een gewoon rijtjeshuis, met een standaardtuin, maar zijn zeer enthousiaste tuinierders.


Scroll naar boven
Naar de inhoud springen