Uitgelichte afbeelding

Natuurlijke tuin, BennekomOmschrijving

Sinds ik vanuit de krappe randstad in het ruime Ede terecht kwam in een huis met een redelijke grote tuin, ontwikkelde ik een tuinpassie. Geïnspireerd door tuinbladen, tuinboeken, Engelse tuinprogramma's op t.v. en tuin curssussen, kreeg ik steeds meer plantenkennis. Een tuin moest mooi en oogstrelend zijn, vond ik toen. Buxusbollen, buxuspiramides, strakke hagen, met veel losse planten, grootbladige groene planten. Alleen bloemen met pastelkleuren mochten in de tuin staan. En als een favoriete struik veel water nodig, dan zorgde ik voor extra water. Bomen in bolvorm waren populair in die tijd, dus die had ik ook. Onkruid hoorde niet in mijn tuin, ik hield van een nette, opgeruimde tuin. Met 's avonds zicht op mooi uitgelichte bomen en struiken. 

Sinds een jaar of 12 ben ik daar helemaal van af en kijk ik daar anders op terug. In mijn huidige tuin ben ik overgestapt naar natuurlijke tuinieren waarbij we alleen nog maar (biologisch geteelde) planten kopen die een feest zijn voor insecten of vogels en ons…en in het huidige klimaat passen. Vier jaar geleden zijn we verhuisd naar een ander huis, met grote tuin en was ik inmiddels al overtuigd dat de wereld duurzamer mag worden, willen we de aarde overhouden. Bij de herinrichting van de tuin hebben we ingezet op een tuin die beschutting en voeding geeft aan vogels, insecten, egels, kikkers met af en toe eekhoorns die spelen in de tuin. 
Aan de vorm van de tuin (rechte paden) hebben we niets veranderd, ook al houd ik voorkeur voor ronde vormen. De vorige bewoonster had een voorliefde voor veel planten en dat kwam goed uit. We hebben de tuin uitgebreid met veel grassen, fruitbomen, bloemen, kruidencirkel, beetje groente. Ieder jaargetijde is de tuin aantrekkelijk en dat maakt het afwisselend. We vinden het genieten in onze tuin. En natuurlijk is bij de aanbouw van de keuken nagedacht over het groene dak. Dat isoleert het huis nog beter en leuk om op uit te kijken. 

 

Kenmerken

Grootte: 200m2
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Regenton of schutting, Regenwatervijver, Groendak, Planten voor verkoeling, Groendak voor isolatie, Biologische planten, Gazon, Fruitbomen, Groente planten, Kruidentuin, Vogelhuisjes, ComposthoopFoto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden: Een goedkope manier van mooie tegels: draai de grindtegels om, de betonnen look is veel rustiger. En wat mij betreft zo min mogelijk tegels. Je kunt ook veel lekkerder liggen op gras....en het is zoveel mooier
Tip:

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2:
Reden: Tuurlijk zijn we afgekoppeld en laten we het regenwater in de tuin opnemen en in de regentonnen...Zoveel beter voor de tuin, ik probeer zo min mogelijk te sproeien.
Tip: Laat het in de vijver lopen....het mooie is dat hij een stuk helderder is dan een gewone vijver.

Daken
Reden: Veel mooier om op uit te kijken. Goed voor de isolatie en het trekt ook weer insecten en vogels aan. Weinig onderhoud!
Tip: Durf je het niet aan om het zelf te doen? Laat een bedrijf het aanleggen. Ze hebben een mooie rekenmodule om te kijken of het dak stevig genoeg is. Als je gaat uitbouwen, houd rekening met extra gewicht en pas de constructie erop aan.


Hitte in de tuin
Tip: Wij hebben altijd een schaduw en zonplek. Het is er nooit te heet door al het groen dat de hitte opvangt.


Eetbare tuin
Reden: Iedere boom die we planten levert vruchten of noten op. Zo sla je twee vliegen in 1 klap. Prachtige bloesem en heerlijke vruchtenjam.
Tip:


Dieren in de tuin
Reden: Veel vogels, puttertjes, bonte spechten, meesjes, merels, mussen, vinken. Veel insecten, bijen. Eekhoorntjes, soms egels, kikkers en wat ik minder vind....veldmuisjes. Maar ja, die horen er ook bij.
Tip:


Recycling
Reden: We hebben heel wat coniferen weggehaald (die overigens door vogels zeer gewaardeerd worden). Alle stammen hebben we herbruikt in de tuin, als ondersteuning van het huisje, de boog, klimpaal voor de druif. Ik heb een kruidenspiraal gemaakt van doorgeslagen trottoirtegels.
Tip: Grindtegels omdraaien. Veel rustiger en mooiere uitstraling met het beton.

Ervaringen

Ik geniet van de achtertuin, veel groen en veel vogels.

Tips

Een natuurlijke tuin met in het voorjaar honderden krokusjes, in de zomer veel bloemen en in het najaar veel grassen. Kleine moestuin en natuurlijk veel zitjes om er van te kunnen genieten. Twee grote regentonnen van 350 liter per stuk, die er ook nog eens mooi uitzien. Het regenwater loopt van uit de regenpijp de grond in, of liever gezegd...de vijver. Ik heb de tuin aan de grondsoort en het klimaat aangepast. Geen hortensia's, rododendrons of andere vochtminnende planten meer als je een droge tuin hebt en ze in de zomer om water schreeuwen.


Scroll naar top
Skip to content