Tuin

Uitgelichte afbeelding

Karins heemtuin, VinkeveenBekijk de open tuinen/projecten
Omschrijving

De voortuin (grind op puinlaag) is in 2021 gerenoveerd door een Wilde Weelde hovenier. Het puin is deels afgegraven, waarna borders, een deel gras, een wadi, een haag en een ruime parkeerplaats zijn aangelegd. Het talud is hersteld met hergebruik van materialen. 
Alles is nieuw aangeplant en grotendeels inheems. Het hemelwater wordt afgevoerd naar de naastgelegen vaart. 

De zijtuin wordt geleidelijk-aan door de bewoners zelf aangepast; er is inmiddels +/- 25 m2. tegels vervangen door groen. In het gazon groeien allerlei plantjes, een deel heeft plaats gemaakt voor nieuwe borders en de bestaande worden heringericht. Er is een kleine composthoop, een steilwand en een zandhoekje voor wilde bijen, er zijn takkenrillen, rommelhoekjes, een mini-hooiipper, en insectenhotels. Er wordt gemulcht en getuinierd zonder gebruik van mest en bestrijdingsmiddelen. 

Kenmerken

Grootte: 200m2
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Grind, split, schelpen, lavasteen, Regenton of schutting, Wadi, Reliëf (lager liggend deel tuin voor wateropvang), Afvoer regenwater naar oppervlaktewater, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Gazon, Groene erfafscheiding, Fruitplanten en struiken, Vogelhuisjes, Bijenhotel, Insecten hotel, Vlinderhotel, Voedselvoorziening dieren, Drinkwatervoorziening dieren, ComposthoopFoto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden: Er lag een puinlaag met cement afgedekt met grind, waardoor veel water bleef staan. Door ondiepe borders aan te leggen en een wadi te graven is de grootste overlast verdwenen.
Tip:

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: Naar schatting zo’n 65 m2 inclusief 2 schuurtjes.
Reden: Wij hebben het geluk aan water te wonen en onze regenpijpen voeren het hemelwater daarnaartoe af. Zo wordt het riool niet belast.
Tip: De simpelste oplossing is een regenton. Met het water dat je opvangt kun je de planten in je tuin gieten bij droogte, waardoor je geen kraanwater hoeft te gebruiken.

Daken
Reden:
Tip:


Hitte in de tuin
Tip: Tegels en schuttingen worden heet als de zon schijnt en houden die warmte vast. Planten zorgen voor koelte, klimmers voor isolatie, bomen en struiken (óók kleintjes ) bieden schaduw. Dus wip een tegel en creëer een min-ibordertje, alle beetjes helpen!


Eetbare tuin
Reden: Fruit en keukenkruiden zijn altijd leuk in de tuin. Ze bloeien mooi, smaken lekker en er komen insecten en vogels op af.
Tip: Als je een kleine tuin hebt kun je kiezen voor een aalbessenstruik ipv een braam of framboos die nogal kunnen woekeren. Ook een laag fruitboompje op een geënte onderstam past meestal wel. Keukenkruiden kun je in potten zetten of in balkonbakken aan de muur of schutting hangen of een kruidenspiraal maken, zo nemen ze weinig plaats in.


Dieren in de tuin
Reden: Vlinders, hommels, bijen, wespen, bijvliegen, zweefvliegen, kevers, wantsen, torren, krekels, libellen en waterjuffers, slakken, kikkers, padden, veen- en gewone mollen, vogels zoals merel, putter, kwikstaart, winterkoninkje, roodborstje, mus, koolmees, eend, meerkoet, ekster, kauw, waterhoen, blauwe reiger.
Tip: Maak je tuin niet te netjes, laat het gras eens wat hoger, wees niet bang voor klaver en paardenbloemen - het zijn geweldige voedselbronnen voor bedreigde wilde bijen en hommels. Vogels zijn dol op besjes en zaad, dus laat wat voor ze hangen en snoei iets minder vaak. Zorg voor struiken waar vogels kunnen schuilen, spuit de luizen op je rozen niet weg - ze zijn voedsel voor veel vogels. Denk niet alleen aan een drinkbak voor vogels, maar creëer ook een zandbadje voor ze op een zonnige plek. Ze vinden het heerlijk om daar hun veren schoon te maken.


Recycling
Reden:
Tip:

Tips

* Vervang bestrating waar mogelijk door meer waterdoorlatende halfverharding zoals grind of boomschors. Zelfs kleinere sierstenen waar onkruid tussen kan groeien vs grote tegels zijn al een verbetering. * Kies liever voor een groene haag als afscheiding ipv van een schutting, of als dat niet kan laat de tuinafscheiding begroeien. * Zelfs als je weinig ruimte hebt is groen in de tuin mogelijk; maak smalle borders langs de rand, leg een geveltuintje aan of plaats een paar potten met kruiden en vaste planten.


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud