Uitgelichte afbeelding

Hosta la Vista, KlarenbeekOmschrijving

Een liefhebberstuin met veel ruimte voor dieren en onze hobby…Hosta's. Grote diversiteit aan planten, muurtjes voor insecten, bessen voor vogels, vijvers voor kikkers en salamanders en een stuk niet bewerkt bos voor de reëen. Takkenrillen, mulch van stalafval, vlinder en bijen bloemen, waardplanten voorallerlei vlinders. Water gaat van de daken naar de vijvers of in de tonnen.

Kenmerken

Grootte: 200m2
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Houtsnippers, schors en cacaodoppen, Regenton of schutting, Regenwatervijver, Bruindak, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Bloemenveld, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Fruitbomen, Voedsel bos, Groente planten, Fruitplanten en struiken, Kruidentuin, Vogelhuisjes, Bijenhotel, Paddenhuisje, Insecten hotel, Vlinderhotel, Voedselvoorziening dieren, Drinkwatervoorziening dieren, ComposthoopFoto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden: Om het huis loopt een rand tegels, met langs de muren een strook vrij zodat water weg kan. Door de tuin heen is geen verharding, de paden zijn bestrooid met houtsnippers en de terrassen zijn klein gehouden.
Tip: Waarom de tuin betegelen? Blad en stof vegen is ook arbeidsintensief! Bovendien is het in de zomer te heet om op te zitten.

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: Het water van de schuur loopt voor de helft in de vijver en de andere helft van het dak wordt opgevangen in een 1000 l. bak. Het huis en de stal wateren af in de grond, in een vijver of een regenton.
Reden: Gratis de vijvers bijvullen en veel water om de opgepotte planten te begieten.
Tip: .

Daken
Reden: Helaas leent het dak zich niet voor vergroening..
Tip: .


Hitte in de tuin
Tip: Maak de tuin schaduwrijk met een paar grote bomen!


Eetbare tuin
Reden: Niets zo mooi als een warme zomerdag die zoemt van de insecten en fladdert van de vlinders. Eetbaar is onze groentetuin voor onszelf en de besdragende bomen en struiken zijn voor de vogels.
Tip: Gebruik bodembedekkers om verdamping tegen te gaan!


Dieren in de tuin
Reden: Onze tuin delen wij met egels, een haas, reeën, muizen, kippen, veel soorten vlinders en zeker 25 soorten vogels.
Tip: Plant voedselstruiken/bomen voor bijen, vlinders, vogels. Maak een takkenril en een hoek met rommel. Zorg voor voldoende grof materiaal in de tuingrond (wormen!). Voer de vogels in de winter en ook in het voorjaar! Zij helpen je dan van onkruidzaad en nare beestjes af. Zorg voor drinkwater voor vogels en egels.


Recycling
Reden: Veel tuinafval gaat op de composthoop, takken en snoeihout worden verwerkt in de takkenrillen rondom de tuin. Uiteraard gaan papier, plastic, glas etc. in daarvoor bestemde bakken.
Tip: Maak van uw snoeihout een takkenril, zelfs een meter of twee levert een schat aan leven op!

Ervaringen

Het mooiste onderdeel is erg afhankelijk van het seizoen.

Tips

Geniet van uw tuin!


Scroll naar top
Skip to content