Tuin

Uitgelichte afbeelding

Groene oase bij huurwoning, AlmereBekijk de open tuinen/projecten
Omschrijving

Twee jaar geleden zijn Frank en ik komen wonen in deze 55plus beneden woning met een grote achtertuin en voortuin. De achtertuin was volledig betegeld, op 1 border na. Onze handen jeukten om aan de slag te gaan. Helaas kunnen we geen grasveldje hebben want Frank is allergisch daarvoor. Dus tegels zijn er nog, maar een heel stuk minder. We hebben de border uitgebreid en een nieuwe border aangelegd, maar ook een aantal extra plekken de tegels verruild voor planten. Het is een huurwoning, dus we moeten met regels rekening houden. Maar een muurschildering is er wel gekomen. En ook een houten prieeltje, midden in de tuin, waardoor er een diagonale zichtlijn is ontstaan vanaf mijn favoriete plekje achter in de tuin tot de muurschildering. Stromend water vinden we een echt must in de tuin, dus er staan 2 fonteintjes. En we hebben een vijverton. Inmiddels niet alleen bewoond door 3 goudvisjes, maar ook door een groene kikker. We hebben heel veel soorten geplant, struiken en bomen vervangen. Maar ook aan eetbare tuin gedacht. En, zoals gezegd, we zijn pas 2 jaar bezig in deze tuinen. Dus… nog zeker niet klaar, maar wel op weg naar een groene oase met veel diversiteit, zodat insecten, vlinders en vogels zich ook thuis voelen in de tuin.

Kenmerken

Grootte: 50 - 200m2
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Grind, split, schelpen, lavasteen, Tegels met open voeg, Schaduwdoeken, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Groene erfafscheiding, Fruitbomen, Eetbare bloemen, Fruitplanten en struiken, Kruidentuin, Vogelhuisjes, Bijenhotel, Insecten hotel, Vlinderhotel, Voedselvoorziening dieren, Drinkwatervoorziening dierenFoto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden: De bestaande tegels hebben we zo gelaten, alleen weggehaald en daarvoor in de plaats groen neergezet
Tip:

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2:
Reden:
Tip:

Daken
Reden:
Tip:


Hitte in de tuin
Tip: tegels eruit, groen erin


Eetbare tuin
Reden: Elke ochtend is de 1e loop naar de tuin. Met mijn kopje thee kijk ik rond of er al iets gegroeid is, opgekomen, of juist vervallen is. De rust die me dat geeft is onbetaalbaar.
Tip: Bomen geven niet alleen schaduw, maar met bv fruitbomen heb je ook iets eetbaars voor jezelf of de vogels/insecten


Dieren in de tuin
Reden: Mussen, koolmees, roodborstje, heggemus, pimpelmees, ekster, merel, verschillende soorten bijen, vliegen, mugjes, de grond zit vol wormen, lieveheersbeestjes, mieren, wespen. Ik hoop nog steeds op een egeltje.
Tip: Niet alle dieren vinden we leuk, bv wespen..brrr. Maar alle overige diertjes doen geen kwaad en snoepen van de nectar, fruit, water. We hebben 2 stromende water fonteintjes, daar badderen vogels in en ze drinken er ook uit. En 1 schaal met stilstaand ondiep water, waar ook de insecten uit kunnen drinken.


Recycling
Reden: Met een aantal groene buren in Almere wisselen we struiken, bollen, zaden uit.
Tip: Heb je van iets te veel in de tuin? Gooi het niet weg, maar biedt het aan op een site of je buren.

Ervaringen

de verscheidenheid

Tips

Zoveel mogelijk stenen er uit en groen er in. Diversiteit in bomen, planten, bloemen, maar ook eetbaar groen.


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud