Uitgelichte afbeelding

Ecologische buitentuin, LelystadBekijk de open tuinen/projecten
Omschrijving

Aan de rand van Lelystad werd vier jaren geleden de tuin aangelegd volgens duurzame principes. De tuin is ongeveer 4000 vierkante meters. De tuin is voortdurend in ontwikkeling en dat zal vermoedelijk ook zo blijven. Tevens is er een keramiekatelier gevestigd voor workshops.    

Kenmerken

Grootte: 200m2
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Grind, split, schelpen, lavasteen, Wadi, Regenwatervijver, Afvoer regenwater naar oppervlaktewater, Groendak, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Groendak voor isolatie, Bloemenveld, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Gazon, Groene erfafscheiding, Fruitbomen, Eetbare bloemen, Groente planten, Fruitplanten en struiken, Kruidentuin, Vogelhuisjes, Bijenhotel, Insecten hotel, Vlinderhotel, Voedselvoorziening dieren, Drinkwatervoorziening dieren, ComposthoopFoto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden: Voor het hoofdpad hebben wij gekozen voor grint. Makkelijk waterdoorlatend en dit konden wij zelf ter hand nemen.
Tip: In het begin verwijderde wij telkens het onkruid uit het pad maar dat laat ik nu gecontroleerd zijn gang gaan. Af en toe met de bosmaaier de hoge onkruiden afmaaien gaat goed. Hierdoor krijgt het pad meer verbinding met het omliggende groen.

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: Woning. Sedumdak op woning ongeveer 170 vierkante meters. Bij langdurige regenval vloeit overtollig hemelwater naar een slootje Schuur. Pannendak op schuur ongeveer 160 vierkante meters. Al het hemelwater vloeit naar een poel.
Reden: Om water in de tuin vast te houden. Wij gaan ervan uit dat dit ook weer bijzondere flora en fauna geeft. Volgens ons gaat water vasthouden ook algemene bodemdaling tegen.
Tip:

Daken
Reden: Dat was heel goed mogelijk omdat het een nieuwbouwwoning(4jr.) betrof. De meerkosten waren acceptabel.
Tip: een schuin dak zou mooi zijn, zoals in ons geval. De mooie sedum op het dak is dan goed zichtbaar. Na de aanleg goed letten op niet begroeide plekken. Zo nodig aanvullen met lavagranulaat. Per 2 jaar sedummest strooien.


Hitte in de tuin
Tip: Veel bomen planten en wachten tot ze groot worden. Niet teveel tegels in de tuin. Geen kale plekken in de tuin.


Eetbare tuin
Reden: Veel groen vinden we mooi, geeft beschutting aan mens, plant, en dier. Wij gebruiken geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen
Tip: Dicht op elkaar planten zodat onkruid onderdrukt wordt.


Dieren in de tuin
Reden: Vlinders, bijen, talloze soorten vogels, en kippen
Tip: We hebben een groot insectenhotel. Vogelhuisjes Vogelbosje Takkenberg voor egels


Recycling
Reden: We hebben compostbakken van Eco en hebben de gemeentelijke compostbak ingeleverd. De bestrating om de woning en schuur zijn grijze tegels 30x30 cm. verkregen via Marktplaats. Keien rondom de poelen ook via Marktplaats. Diverse planten ook via Marktplaats verkregen.
Tip: Kijk eerst op Marktplaats als je iets nodig hebt voor de tuin en woning

Ervaringen

Het mooiste stukje tuin vinden wij de tuin rondom het atelier. Heel mooi in harmonie en opeenvolgend bloeiend met mooie structuren. Ook ons sedumdak op de woning vinden we een plaatje. Bloeit prachtig vele maanden lang.

Tips

Weelderige beplanting met vaste planten en vrij veel bomen. Verder verschillende hoeken met kleinfruit, moestuin, kruidentuin, wilde bloementuin.


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud