Locatie

Uitgelichte afbeelding

Natuurlijke tuin, NoordenOmschrijving

Onze tuin is een natuurlijke tuin met veel bomen, heesters en vaste planten en weinig verharding. De paden in de tuin bestaan uit boomschors. Het regenwater wordt afgevoerd in regentonnen en op de sloten die rondom het perceel liggen.

Wij tuinieren op veengrond, die het vocht zo goed vasthoudt dat alleen nieuwe aanplant water nodig heeft. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest. de resten van de planten verteren in de winter en zijn zo weer de voeding voor het nieuwe jaar.

In 2020 verkozen tot de Groenste Tuin van Nieuwkoop

Dit jaar hebben we een openbaar parkje, speeltuin en rustpunt voor wandelaars/fietsers geopend, naast en achter ons woonperceel. In het parkje staan veel verschillende bomen en heesters.

Kenmerken

Grootte: 200m2
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Houtsnippers, schors en cacaodoppen, Afvoer regenwater naar oppervlaktewater, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Vogelhuisjes, Bijenhotel, Insecten hotel, Voedselvoorziening dieren, Drinkwatervoorziening dierenFoto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden: Ik heb gekozen voor boomschors zodat het regenwater goed in de grond kan trekken.
Tip:

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2:
Reden:
Tip:

Daken
Reden:
Tip:


Hitte in de tuin
Tip: In elke tuin past wel een boom en een boom zorgt voor verkoeling op warme dagen. Daarnaast zo weinig mogelijk bestrating en zoveel mogelijk beplanting om de temperatuur niet te hoog laten oplopen.


Eetbare tuin
Reden:
Tip: Het is leuk om het hele jaar iets bloeiends in de tuin te hebben. Dit kun je bereiken door het hele jaar regelmatig naar een kwekerij te gaan en dan iets bloeiends te kopen.


Dieren in de tuin
Reden: Verschillende soorten vlinders en vogels, bijen, egels, watervogels.
Tip: Vogelhuisjes waar de vogels ook in kunnen schuilen in de winter. De tuin vooral niet opruimen in de winter zodat er veel beschutting en eten is voor insecten en vogels en egels. Bijen en vlinderhotels.


Recycling
Reden:
Tip:

Ervaringen

Ik vind de tuin op zijn mooist in de herfst. Er bloeit eigenlijk het hele jaar wel iets in de tuin door de kleuren, het verval en het mooie licht is de herfstseizoen mijn favoriet.


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud