Locatie

Uitgelichte afbeelding

Tuin van Hoeve de Asch, BrummenOmschrijving

Biodiversiteit wordt soms gepresenteerd als een doel in de toekomst, als een gewenste eindsituatie met een setje eisen waaraan we moeten voldoen. Maar biodiversiteit is mijns inziens vooral een proces, een constante zoektocht naar een steeds betere groene balans. Toen we 23 jaar geleden met ons gezin in Brummen kwamen wonen waren er vooral veel mestgeuren, vliegen en muggen vanwege een voormalige varkenshouderij. De dag startte met de vliegenklapper. Het groen was uit balans.

Hoe moesten we beginnen? We hebben eerst een flinke hap van het weiland afgesnoept voor een tuin. We hebben een meidoornhaag geplant langs het weiland in plaats van prikkeldraad. We zijn gestopt met kunstmest, met bestrijdingsmiddelen en met preventieve ontworming van de schapen. Dat laatste om vergiftiging van de grond tegen te gaan. We hebben extra groensingels aangelegd, leggen het snoeihout in bundels bij elkaar in plaats van ze te verbranden en ga zo maar door. De paddenpoel in de wei en de vijver in de tuin trokken nieuwe insecten en nieuwe vogels. De gelegde meidoornhaag leverde nieuwe nestmogelijkheden. De gesnoeide takkenbossen in de wei zorgden voor voer en veiligheid voor de vogels.

Biodiversiteit was toentertijd nog niet zo’n groot item. Maar door zorgvuldig te observeren, te experimenteren, te lezen, te onderzoeken kwamen we vanzelf steeds meer in de ban van de biodiversiteit. Ieder jaar weer anders. Ieder jaar nieuwe soorten torretjes, vlinders, bijen, vogels en andere dieren. Door veelheid aan planten en bomen, geplant en vanzelf gekomen, er is rond ons huis een nieuw ecologisch evenwicht ontstaan. Wat een rijkdom.

De tuin van Hoeve de Asch ligt in Cortenoever, tegen de dijk van de IJssel. 

 

Kenmerken

Grootte: 200m2
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Houtsnippers, schors en cacaodoppen, Reliëf (lager liggend deel tuin voor wateropvang), Grindkoffer, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Bloemenveld, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Gazon, Groene erfafscheiding, Fruitbomen, Eetbare bloemen, Voedsel bos, Vergeten groenten, Groente planten, Fruitplanten en struiken, Kruidentuin, Vogelhuisjes, Bijenhotel, Paddenhuisje, Egelhuisje, Insecten hotel, Vlinderhotel, Voedselvoorziening dieren, Drinkwatervoorziening dieren, Composthoop, WormencompostbakFoto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden: Er ligt nog veel erfverharding maar omdat het huis op een natuurlijke terp ligt is dit geen probleem.
Tip:

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: Alles is afgekoppeld.
Reden: Dit was de bestaande situatie toen we er kwamen wonen.
Tip:

Daken
Reden:
Tip:


Hitte in de tuin
Tip: Veel bomen


Eetbare tuin
Reden: Een kleine groentetuin en veel struiken met fruit, walnoten.
Tip:


Dieren in de tuin
Reden: Meer dan 70 soorten geteld
Tip: Water trekt vele dieren aan.


Recycling
Reden: Composteren alles. Hergebruiken veel. Bosje met gemakshout.
Tip: Het is grote lol om zulke goede opbrengsten te krijgen met eigen compost.

Ervaringen

De harmonie.

Tips

Veel tips om biodiversiteit te bevorderen. We zijn zelfvoorzienend qua compost.


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud