Locatie

Uitgelichte afbeelding

Regenwaterafkoppeling Wittenhagen Zuid, Harderwijk



Omschrijving

Zomaar een wijk in zomaar een stad, Wittenhagen Zuid in Harderwijk. Op het eerste gezicht zie je niets bijzonders, een woonwijk met zowel sociale huur- als koopwoningen, een speeltuintje en parkeerhavens voor auto’s. Toch is er iets aan de hand in deze wijk. Afgelopen jaar is de riolering in deze jaren ’60 wijk vernieuwd.

Gerrit de Vries, adviseur riolering en water bij de gemeente Harderwijk legt uit wat het beleid is in zijn gemeente. “Het afkoppelen van regenwater heeft in onze gemeente een hoge prioriteit. Bij rioolvervangingen wordt zoveel mogelijk de openbare ruimte (wegen, parkeerplaatsen, trottoirs)  afgekoppeld en proberen we ook zoveel mogelijk daken en bestrate voortuinen af te koppelen”.
 
Wittenhagen Zuid
Zo ook in de wijk Wittenhagen Zuid, waar in 2016 220 woningen zijn voorzien van nieuwe riolering en waar ook het wegoppervlak is afgekoppeld. Daarnaast is geprobeerd  de daken en bestrate voortuinen af te koppelen. Gerrit: ”We hebben voorlichtingsavonden georganiseerd en keukentafelgesprekken gevoerd om het belang van afkoppelen uit te leggen. Ook is in de voorbereiding de aanleg en het afkoppelen direct meegenomen. De aannemers moesten bij inschrijving in hun plan van aanpak aangeven, hoe zij zoveel mogelijk bewoners konden motiveren om én de rioolaansluiting op eigen terrein te vervangen, maar ook hun dakoppervlak af te koppelen. Omdat dit plan van aanpak voor de hele wijk is opgezet, betekende dit voor de eigenaren, dat er nog slechts een kleine vergoeding betaald moest worden voor de realisatiekosten op eigen terrein”.

Een deel van de wijk bestaat uit huurwoningen (110 stuks), die in eigendom zijn bij de woningbouwvereniging. De woningbouwvereniging vindt afkoppelen belangrijk en heeft daarom meegewerkt aan dit project. Het regenwater, afkomstig van de voorzijde van de daken, loopt via gootjes naar de straat vanwaar het via kolken in een regenwaterinfiltratieriool terecht komt. Het regenwater infiltreert in de bodem en bij extreem veel neerslag, wordt er overgestort in een wadi in de parken.

In de wijk staan ook nog 110 koopwoningen. De eigenaren van deze woningen hadden uiteindelijk geen interesse om mee te doen. Wat de reden precies is, is niet onderzocht. 
Gerrit: “Toch is dit geen reden om niet door te gaan met voorlichting. Immers, het veranderen van gedrag en creëren van bewustwording heeft tijd nodig”.

Kenmerken

Grootte: 200m2
Soort project:

Toegepaste maatregelen

Wadi, Afvoer regenwater naar oppervlaktewater



Foto's


Beschreven maatregelen


Welke maatregelen zijn er toegepast om het regenwater op te vangen en vast te houden?

Het regenwater, afkomstig van de voorzijde van de daken, loopt via gootjes naar de straat vanwaar het via kolken in een regenwaterinfiltratieriool terecht komt. Het regenwater infiltreert in de bodem en bij extreem veel neerslag, wordt er overgestort in een wadi in de parken.

Welke partijen hebben meegewerkt aan de aanleg?

Project van Gemeente Harderwijk in samenwerking met de overheid. Met advies van Gerrit de Vries, adviseur riolering.



Welke tips wilt u anderen meegeven?

In de wijk staan ook nog 110 koopwoningen. De eigenaren van deze woningen hadden uiteindelijk geen interesse om mee te doen. Wat de reden precies is, is niet onderzocht. Gerrit: “Toch is dit geen reden om niet door te gaan met voorlichting. Immers, het veranderen van gedrag en creëren van bewustwording heeft tijd nodig”.




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud