Locatie

Uitgelichte afbeelding

Patio achtertuin, Bathmen



Omschrijving

De tuin is geheel omsloten door buren en alleen via een gangetje van 100 cm breed toegang tot onze achtertuin.

Kenmerken

Grootte: 50 - 200m2
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Tegels met open voeg, Regenton of schutting, Infiltratiekrat of put, Groendak, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Gevel vergroening, Inheemse planten, Biologische planten, Groene erfafscheiding, Fruitbomen, Groente planten, Fruitplanten en struiken, Vogelhuisjes, Eekhoornhuisje



Foto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden: We hebben wel tegels aangebracht, maar onder de tegels is een een drainbox van 1,2 m3 aangebracht zodat alle water van de bestrating via de put en watergoot hierin terecht komt en verder kan wegzakken in de bodem. Ook de dakafvoeren van het prieel en de tuinschuur komen op de bestrating of in de border uit. Uiteraard zal ook het water via het kunstgrasveldje weg kunnen zakken.
Tip: Water doorlatende bestrating kan veel (on)kruid tot gevolg hebben. Door een infiltratiesysteem onder de verharding te maken kan toch met tegels gewerkt worden.

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: Wij hebben ca. 25 m2 dak afgekoppeld.
Reden: Onze tuin ligt geheel midden tussen andere tuinen en is door schuttingen met onderplaten afgesloten op maaiveld niveau. Zelfs de gemeentegrond aan het einde van het toegangspaadje ligt ca. 10 cm hoger dan de tuin. De drempel van de tuindeuren ligt ca. 5 cm hoger dan het 0 niveau. Bij een grote bui regen zal dus het water naar binnen lopen als we dit niet zouden infiltreren. Uiteraard hadden we het ook via het (nog niet gescheiden) riool kunnen afvoeren, maar ook die stroomt bij een extreme bui over. Daarnaast past het bij onze duurzaamheidsgedachte.
Tip: Als er een goed infiltratiesysteem is kan afkoppelen heel makkelijk worden toegepast.

Daken
Reden: Het dak is vergroend om compensatie te geven aan de biodiversiteit die verdwenen is vanwege de relatief grote hoeveelheid bestrating.
Tip: Vooral in het prieel merk je ook dat het minder warm wordt.


Hitte in de tuin
Tip: We hebben een kleine tuin en wilden een boom die daarin past. Via een collega hovenier heb ik een boom gevonden (Cercidiphyllum japonicum van ca. 700 cm hoog) die verplaatst moest worden en deze is op een goede manier uitgegraven en over de tuin van de buurman heen in onze achtertuin geplant. Hierdoor hebben we direct een redelijke boom. Ondanks dat het verplanten niet was voorbereid heeft onze zorg ertoe geleid dat de boom voor het tweede jaar goed in blad staat.


Eetbare tuin
Reden: We hebben stenen en schuttingen genoeg en die geven veel warmte af. Groen compenseert dat enigszins en geeft veel meer beleving.
Tip: Vergroening van de schuttingen vergroot je tuin gevoel.


Dieren in de tuin
Reden: Mezen, roodborst en merels. Daarnaast koolwitje, citroenvlinder en hebben we de dagpauwoog gezien. Maar het is een nieuwe tuin dus hopen we op meer de komende jaren. Helaas is de tuin zo omsloten dat egels bijna niet in de tuin kunnen komen. Die kunnen zich in de voortuin vestigen, ook helemaal begroeid en veel planten.
Tip:


Recycling
Reden: De Cercidiphyllum was anders omgezaagd en als kachelhout afgevoerd. De tuinschuur is voor 75% gemaakt van hout afkomstig uit een houten tuinhuisje wat al in de tuin stond maar weg moest. Ongeveer 25% is nieuw aangeschaft douglashout. 25% van het prieel (vrnl de balken) komt van een omgewaaide douglas uit het landgoed het Hemeltje, 25% is overgebleven hout uit andere activiteiten en ca. 50% is nieuw hout. Het dak is gemaakt van folie van andere activiteiten over gebleven. De Sedum matten van het prieel zijn overgebleven van een project van de Floriade in Almere. Het infiltratiekrat is van gerecycled plastic vervaardigd.
Tip: Afgedankte materialen zijn simpel opnieuw te gebruiken als je er maar oog voor hebt.

Ervaringen

Ons prieel met groendak, zelf gebouwd en naar eigen ontwerp.

Tips

In een kleine tuin is het zoeken naar de balans tussen ruimte, aantrekkelijkheid en onderhoudsvriendelijkheid. Daarnaast wilde ik ook zoveel mogelijk duurzaamheid en klimaatadaptieviteit toevoegen. Daarvoor hebben we een boom geplaatst voor schaduw (voorkomen van hittestress) en een overkapping van douglas hout, voor een deel uit een boom gezaagd van het landgoed het Hemeltje te Bathmen. Op de tuinschuur en het prieel met schuin dak zijn sedums aangebracht zodat hier een deel van de bloemen compensatie plaats vindt welke door de verharding in de tuin verloren is gegaan. We hebben ook een heel klein stukje kunstgras aangelegd om de visuele ruimte te vergroten en om de klein kinderen en de honden ook wat speelruimte te geven. Gewoon graag zou op deze kleine postzegel nooit goed kunnen groeien door de vele betreding en het plassen van de honden.






Scroll naar boven
Ga naar de inhoud