Uitgelichte afbeelding

Oases binnenstad, HarderwijkOmschrijving

In de binnenstad van Harderwijk creëert de gemeente Harderwijk verschillende 'oases'. Dit zijn plekken waar even in de schaduw gezeten kan worden en vers drinkwater getapt kan worden.

De verwachting is dat door klimaatverandering de temperatuur enkele graden zal stijgen. Daarnaast kan het in stedelijk gebied nog enkele graden warmer voelen dan in het buitengebied. Vooral in dichtbebouwde stedelijke gebieden, zoals in de binnenstad van Harderwijk, is dit verschil goed merkbaar,. De gemeente Harderwijk maakt kleine koelte-eilandjes in openbaar gebied om een plek te creeëren waar je even kan ontsnappen aan de warmte.

Op een aantal plekken in de binnenstad zijn/worden oases gecreëerd. Deze oases bestaan uit een zitplek met schaduw (zoals een bankje naast een boom) en een drinkwatertappunt. De plekken zijn gekozen langs toeristische wandelroutes en op plekken waar al één van de elementen aanwezig was.

Duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam interviewde Dyanne van Summeren (Gem. Harderwijk)  over dit project. Lees het hele artikel > 

Kenmerken

Grootte: 200m2
Soort project: gemeentelijk

Toegepaste maatregelen

Bomen voor schaduw, BoomFoto's


Beschreven maatregelen


Welke planten zijn er geplaatst?

Bomen.

Welke maatregelen zijn er getroffen om hitte tegen te gaan?

Deze oases bestaan uit een zitplek met schaduw (zoals een bankje naast een boom) en een drinkwatertappunt.

Welke partijen hebben meegewerkt aan de aanleg?

Project van Gemeente Harderwijk. In samenwerking met de overheid.


Scroll naar boven
Skip to content