Natuurvriendelijke en biodiverse tuin, Colmschate
Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze tuin of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.
Omschrijving
We vangen regenwater op in regentonnen en in de voortuin groeven we een wadi. We zaaien inheemse bloemen, vervangen planten die niet tegen droogte kunnen door planten die daar wel tegen kunnen, we zaaien vlinder en bijenplanten, we gebruiken geen gif of kunstmest, we maaien zelden en weinig en proberen op deze manier de biodiversiteit in onze tuin te bevorderen.
Kenmerken
Grootte:
200m2
Soort: tuin
Toegepaste maatregelen
Waterdoorlatende verharding, Regenton of schutting, Wadi, Bruindak, Bomen voor schaduw, Gevel vergroening, Bloemenveld, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Groene erfafscheiding, Fruitbomen, Eetbare bloemen, Groente planten, Fruitplanten en struiken, Vogelhuisjes, Bijenhotel, Eekhoornhuisje, Drinkwatervoorziening dieren, Composthoop
Foto's
Beschreven maatregelen
Meer informatie
Verharding
Reden: om meer water in de tuin te laten trekken hebben we een 'groene parkeerplaats' voor onze auto.
Tip: Wij gebruikten kunsstof casettes die gevuld kunnen worden met grind. Wij hebben ze gevuld met grond en gras en parkeren de auto erop. Daardoor krijgt het gras te weinig licht en groeit het gras niet goed.
Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: circa 40, binnenkort koppelen we ook de andere kant van het dak af.
Reden: om het riool te ontlasten, om meer water in de tuin te laten trekken
Tip: het is eenvoudig. Interessante opties zijn om een regenton te voegen, een waterdoorlatende slang aan je regenpijp vastmaken en ingraven in de tuin en een wadi maken. De wadi is de natuurvriendelijkste optie omdat je dan geen plastic in je tuin ingraaft en je creeert microklimaatjes waardoor je tuin biodiverser zal worden. Als de bodem het water snel opneemt, bijvoorbeeld bij een zanderige bodem, is een wadi heel eenvoudig te realiseren en hoeft niet heel diep te zijn. Die van ons is dieper geworden dan noodzakelijk
Daken
Reden: binnenkort zullen we een groen dak maken van ca 25 m2
Tip: veel plantgoed is bespoten met gif, zelfs de planten die in tuincentra verkocht worden als 'bijenvriendelijk' en zo ook veel sedumcasettes voor groene daken. Wie verder zoekt kan ook een leverancier vinden van bloeiende dakbedekking met inheemse planten en biologisch geteeld zaaigoed.
Hitte in de tuin
Tip: Plant bomen die tegen droogte kunnen en/of die interessant zijn voor bijen en insecten. Ben je bang dat het dan te donker gaat worden in huis? Plant een loofboom. Dan heb je schaduw in de zomer en meer licht in de winter. Als een boom niet kan, denk dan aan een pergola die begroeid is met grote groen bladeren zoals een druif.
Eetbare tuin
Reden: We hebben een moestuin, jonge fruitbomen (voor insecten, vogels, schaduw en fruit) en bessenstruiken omdat we van tuinieren houden, liever gifvrij eten en onbespoten fruit is duur
Tip: bepaal eerst goed wat voor bodem je hebt en zoek uit wat daar goed past. Als een plant op ene geschikte plek staat zal die het beter doen en heb jij er minder werk aan.
Dieren in de tuin
Reden: roodborst, roek, bonte specht, groene specht, koolmees, pimpelmees, spreeuw, merel, houtduif
Tip: Laat blad en groenafval liggen, de vogels kunnen daartussen veel eetbaars vinden. En het scheelt je een hoop werk. Doe katten belletjes om.
Recycling
Reden: We hebben een compostvat, proberen materialen een tweede leven te geven en versnipperen snoeiafval tot bodembedekking zodat onkruid minder kans heeft en we minder hoeven te sproeien.
Tip: heb je een kleine tuin? dan is een compostvat misschien te groot, maar de bodem van je tuin bedekken met fijngeknipt snoeiafval (de takken) kan dan wel!
Ervaringen
In de lente is de voortuin elk jaar wilder en mooier vinden wij. Af en toe is er een prachtige kleine verrassing zoals dit jaar de klokjesbij die met meerdere bijtjes samen in een klokjesbloem in slaap valt terwijl ze elkaars pootjes vasthouden.
Tips
- plantgoed: liever ruilen dan kopen bij een tuincentrum omdat commercieel plantgoed bespoten is met gif.
- wordt luier: maai niet in mei, juni en juli, of maai veel minder zodat insecten de kans krijgen om zich voort te planten. ivm droogte: voorkom kale grond, bedek het liever met fijngeknipt groenafval uit eigen tuin, houtsnippers
- gooi je koffieprut in de tuin, prima bodembedekker en voedzaam voor je planten.
- gaan je planten dood door droogte, vervang ze door planten die beter tegen droogte kunnen, dat zijn vaak planten met grijs-groen blad zoals lavendel, ezelsoor, prikneus en dergelijke
- kies inheemse planten voor onze inheemse insecten