
Natuurvriendelijk Hetkanwel, Woerden
Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze tuin of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.
Omschrijving
Een natuurvriendelijke tuin ontwerp en aanleg door mijzelf ontworpen en aangelegd.
Kenmerken
Grootte:
50m2 (o.a. voortuinen)
Soort: tuin
Bedrijfsmatig betrokken als:
Ik ben tuinontwerper van Natuurlijke tuinen.
Toegepaste maatregelen
Waterdoorlatende verharding, Aangesloten op gescheiden rioleringsstelsel, Grindkoffer, Groendak, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Groendak voor isolatie, Gevel vergroening, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Groene erfafscheiding, Groengevel, Eetbare bloemen, Fruitplanten en struiken, Vogelhuisjes, Bijenhotel, Insecten hotel, Vlinderhotel, Voedselvoorziening dieren, Drinkwatervoorziening dieren, Composthoop
Foto's
Beschreven maatregelen
Meer informatie
Verharding
Reden: De gekozen tegels zijn niet waterdoorlatend maar er is een waterdoorlatende voeg gebruikt waar het regenwater door kan zakken.
Tip: De mate van waterdoorlatend zijn van de bestrating is voor een groot deel afhankelijk van de fundering (ook wel cunet genoemd) onder de verharding.
Gebruik een laag gebroken puin en minimaal 10 cm grof zand.
Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: 54 m² dak is afgekoppeld en het regenwater wordt opgevangen op het groendak.
Reden: Om het regenwater vast te houden, riool te ontlasten met piekbuien en voor een prettig leefklimaat.
Tip: Bereken vooraf de gemiddelde neerslag om de capaciteit van de opslag te bepalen.
Daken
Reden: Verbeteren van de biodiversiteit, verkoeling van de ruimte eronder in de zomer, langere levensduur van de dakbedekking.
Tip: Een groendak is een slimme investering omdat de dakbedekking 3 tot 4 keer zo lang meegaat en voor de isolatie (verkoeling in de zomer).
Hitte in de tuin
Tip: Voldoende beplanting (minimaal 60% groen) zorgt al voor verkoeling en de schaduw van bomen is koeler dan een zonnescherm of overkapping.
Eetbare tuin
Reden: Zelf ben ik een liefhebber van planten. De beplanting gebruik ik met name voor een prettige sfeer in de tuin en voor al het leven wat er op af komt. In onze kleine tuin komen er veel vogels eten en broeden, insecten zoals bijen, hommels en vlinders komen regelmatig langs. Ook de egel komt in de avond even buurten voor een lekkere snack (slak, tor of muis).
Tip: Eetbare planten zijn er in overvloed. In plaats van een bloeiende hortensia kan je ook bessenstruiken planten, druiven als klimplant of bloeiende bloemen (zoals de daglelie) toepassen.
Laat je adviseren door een tuinspecialist als je eetbare planten wil toepassen.
Dieren in de tuin
Reden: Dat zijn er best veel mede doordat er veel groen is in de buurt.
Koolmees, pimpelmees, staartmees, roodborst, heggenmus (paar),merel, winterkoninkje, kauw, houtduif, tortelduif, ekster, vink, grote bonte specht, huismus, boomklever, egel, hermelijn, sperwer, ransuil, veldmuis, wilde bijen, hommels, zweefvliegen, kleine vos, dagpauwoog, koolwitje en atalanta.
Tip: Vogels komen graag in de tuin als er bomen, hagen en grote struiken staan. Je kan ze aantrekken met bessenstruiken maar door veel groen komen er ook meer insecten voor die weer bepaalde vogels aantrekken. In onze hagen broeden merels, winterkoninkje en de heggenmus. In het nestkastje koolmees of pimpelmees.
Een grote variatie aan beplanting geeft schuilplekjes en voedsel voor allerlei dieren. Zo vind de egel een laag dorre bladeren fijn om in te scharrelen maar ook om zijn winterslaap te houden.
Recycling
Reden: Veel snoeiafval knip ik fijn en gaat direct weer terug op de tuin. Ook het afgevallen blad laat ik zoveel mogelijk in de tuin liggen.
Heb ik ineens veel snoeiafval dan neem ik dat mee naar onze moestuin en verwerk ik het op de composthoop, er gaat dus zo min mogelijk verloren.
Tip: In een tuin is al het restmateriaal (snoeiafval) herbruikbaar.
Probeer zo min mogelijk groenafval weg te gooien, dit is voeding voor het bodemleven en onmisbaar voor een gezonde plantengroei.
Schimmels, bacteriën, regenwormen, slakken, torretjes en nog veel meer kleine beestjes ruimen al het restmateriaal op en zetten het om tot waardevolle voedingsstoffen voor de planten.
In een natuurvriendelijke tuin heb je in feite een leger van hulpjes die plagen in toom houden en restmateriaal opruimen.
Ervaringen
De bloeiende bieslook in het voorjaar vol met hommels en bijen.
Tips
Gebruik zoveel mogelijk beplanting en verharding alleen waar dat echt nodig is. Gebruik ook de juiste plant op de meest geschikte plek voor gezonde planten. Bekijk vooraf hoe je regenwater kan infiltreren of opvangen voor hergebruik. Plant minimaal 1 (kleine) boom voor een prettig leefklimaat en verkoeling in de zomer.