Locatie

Uitgelichte afbeelding

Groene en natuurvriendelijke speelplek, Wezep



Omschrijving

Herinrichting speelplek verlengde meidoornstraat te Wezep 

Kenmerken

Grootte: 200m2
Soort project: gemeentelijk

Toegepaste maatregelen

Waterdoorlatende verharding, Houtsnippers, schors en cacaodoppen, Tegels met open voeg, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Vogelhuisjes, Bijenhotel



Foto's


Beschreven maatregelen


Welke maatregelen zijn er toegepast om het regenwater op te vangen en vast te houden?

Dit project omvat de natuurlijke inrichting van de speelplek aan de Verlengde Meidoornstraat te Wezep. Doel van dit project is om deze speelplek te herinrichten op een manier waardoor de kinderen en andere gebruikers van de speeltuin spelenderwijs de natuur ervaren. Ook draagt de herinrichting bij aan biodiversiteit en het meer klimaatbestendig maken van deze woonomgeving. Naast fysieke maatregelen zoals minder verharding en diverse inheemse beplanting zal ook het bewustzijn voor klimaatverandering en biodiversiteit versterkt worden bij jong en oud. Een van de aanwezige bestrating wordt vervangen door waterdoorlatende halfverharding.

Met welke maatregelen is er ruimte gecreëerd voor dieren?

biodiversiteit: het ontwerp voor de herinrichting en het beplantingsplan is opgesteld door een ecologische hovenier waarbij zorgvuldig inheemse planten zijn gekozen die het hele jaar rond voor mens en natuur waardevol zijn. watergerelateerd: er is geen oppervlaktewater aanwezig op het terrein. Voor de beleving van en het bewustzijn over water wordt een waterpomp geplaatst die als spelelement dient maar ook voor de bewatering van de beplanting kan dienen vermindering van hittestress: er worden op allebei de speelplekken een groot aantal rubberen tegels verwijderd en vervangen door losse (val-) ondergrond en grasland. Dit heeft verkoelende effect. klimaatadaptatie: door het ontharden van de ondergrond kan regenwater veel beter infiltreren en werd de overlast, die er was bij het regenwaterriool verzacht. Kennis en bewustzijn: de maatregelen verbreden op een speelse manier de kennis en bewustzijn bij de bewoners van de wijk. Het feit dat hier kinderen spelen, vaak in aanwezigheid van hun (groot-) ouders bevordert het bewustzijn over klimaatvraagstukken bij jong en oud. Kinderen stellen vragen die ouders aan het denken zetten. Ouders leggen de problematiek uit aan kinderen en verhogen daarmee hun bewustzijn... Een informatiebord over de problematiek van klimaatverandering en biodiversiteit kan de aanleiding voor bewustzijnsvorming versterken.

Welke partijen hebben meegewerkt aan de aanleg?

Samenwerkstad / Anno 2000: planvorming. participatie en ontwerp gemeente Oldebroek: eigenaar speelplekken, eindverantwoordelijke voor inrichting van deze openbare ruimte, verantwoordelijk voor het beheer van de heringerichte speelplekken en omwonenden.






Scroll naar boven
Ga naar de inhoud