Locatie

Uitgelichte afbeelding

Groene cottagetuin, LeeuwardenOmschrijving

Kenmerken

Grootte: 200m2
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Bloemenveld, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Gazon, Groene erfafscheiding, Fruitbomen, Eetbare bloemen, Vergeten groenten, Groente planten, Fruitplanten en struiken, Kruidentuin, Insecten hotel, Voedselvoorziening dieren, Drinkwatervoorziening dierenFoto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden:
Tip:

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: 15
Reden: Opvang water voor potten
Tip: Een regenton

Daken
Reden:
Tip:


Hitte in de tuin
Tip: Er staan een paar grotere bomen die als airco werken. Voor in huis is er een zonnescherm. Terwijl boven zonnepanelen als zonnescherm werken. Bovendien is de tuin erg groen. Daardoor erg weinig last van hittestress


Eetbare tuin
Reden: Groen geeft leven en maakt je blij. Omdat ik deels rolstoelafhankelijk ben teel ik groenten in verhoogde bakken, die gemaakt zijn van de vlonder die er eerst lag. Tevens veel bessen en een hoogstam appelboom in de tuin.
Tip: Koop planten die gekweekt zijn zonder gif. De insecten hebben het al zo zwaar, en bovendien zijn planten, die op een natuurlijke wijze zijn opgegroeid zoveel sterker. Zet ook planten in de tuin die bij de grondsoort en standplaats passen


Dieren in de tuin
Reden: Bijen, zweefvliegen, Libelles, Verder leeft hier een grote groep ringmussen, merels vinken koolmezen, pimpelmees, staartmens, grote bonte specht, kauwen, kraaien en roeken.
Tip: Plant besdragende struiken aan, laat strooisel liggen, plant bomen, struiken en vaste planten, verschillende soorten door elkaar. En een grasveldje met vijver of vogeldrinkbak.


Recycling
Reden: Groenafval zo weinig mogelijk afvoeren, en ik heb van een grote houten vlonder, die ik niet gebruikte bakken gemaakt op hoogte waar groenten in worden geteeld. Zelfs de schroeven zijn weer gebruikt. Verder ligt de benodigde bestrating er al 25 jaar.
Tip: Gooi niet alle groenafval weg maar gebruik het in de tuin.

Ervaringen

Wisselt per jaargetijde. In het voorjaar de voortuin, in de zomer de achtertuin.

Tips

Cottageachtige tuin, waar zonder bestrijdingsmiddelen wordt gewerkt. Een groene oase waar jaarrond planten bloeien waar insecten van snoepen. Weinig afvoer van restmateriaal, waardoor zich een humuslaag heeft gevormd waardoor watergeven eigenlijk niet nodig is. Bodembedekkende beplanting. Vogelvriendelijke tuin.


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud