Gemeentehuistuin, gemeente Voorst
Omschrijving
Het gemeentehuis is in 2022 gerenoveerd waarbij ook de tuin flink onder handen is genomen. Het regenwater van de parkeerplaats en het dak komt in een wadi. Een wadi is een verlaging waar het regenwater heen kan stromen en daarna rustig de grond in kan trekken. Een gedeelte van de tuin is ingezaaid met een wilde bloemen mengsel. Op andere plekken is prairie beplanting aangepland. Dit is een onderhoudsvriendelijke beplanting met veel afwisseling in kleur en structuur. Enkele bomen zijn verplaatst. De bestrating is volledig met de oude klinkers aangelegd.Â
Â
De tuin is altijd open en beschikbaar voor een wandeling.Â
Kenmerken
Grootte:
200m2
Soort: tuin
Toegepaste maatregelen
Wadi, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Bloemenveld, Inheemse planten, Boom, Gazon, Vogelhuisjes
Foto's
Beschreven maatregelen
Meer informatie
Verharding
Reden: De bestrating is aangelegd met de oude klinkers. Het regenwater gaat bij harde regenval naar de wadi.
Tip: Soms is bestrating nodig, bijvoorbeeld voor het terras, de tuinpaden, de oprit en de parkeerplaats. Hier kan voor regendoorlatende bestrating gekozen worden. Het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen en het regenwater hoeft dan niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat en in de tuin bij heftige regenbuien te voorkomen.
Het weghalen van tegels en het vervangen door waterdoorlatende bestrating biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de biodiversiteit. Je tuin blijft koeler als je minder bestrating toepast. Probeer minimaal 60% van je tuin groen te maken.
Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: Het hele dak is afgekoppeld van het regenwater. Het regenwater loopt naar een wadi. Deze wadi's zitten aan de voorkant en aan de achterkant van het gemeentehuis.
Reden: Het meeste regenwater stroomt het riool in. Daar vermengt het zich met het vuile water van bijvoorbeeld de wc en de wasmachine. Al het water in het riool gaat naar de rioolzuiveringsinstallatie in Terwolde. Maar regenwater is best schoon en hoeft eigenlijk niet gezuiverd te worden. Daarom is het verstandig om het schone hemelwater te scheiden van het vuile water. Dit noemt men afkoppelen.
Het afkoppelen van regenwater heeft meerdere voordelen. Er is dan meer ruimte in het riool voor het overige afvalwater. Dan zijn er ook minder overstorten noodzakelijk op het oppervlaktewater, en hebben we minder pompen of gemalen nodig. Dat is beter voor het milieu. En is er minder overlast zoals borrelen of overloop in douches en wc's bij hevige regenval.
Tip: Voor particulieren is er een afkoppelbijdrage. Dit is een gift in de vorm van materialen die nodig zijn om regenwater af te koppelen. Ook hebben we de afgelopen jaren op verschillende plaatsen regenwater afgekoppeld. Op het moment dat de weg vanwege werkzaamheden toch al opengebroken moest worden, pakten we dit (zover mogelijk) tegelijk aan. We plaatsten dan twee nieuwe buizen in de grond zodat het water gescheiden wordt. Het regenwater stroomt dan uiteindelijk via een infiltratiebuis naar een watergang toe (een rivier, beek of kanaal).
Daken
Reden: Op het dak liggen zonnepanelen. Een gedeelte van de zonnepanelen zijn in eigendom van de inwoners en een gedeelte is voor het eigen gebruik. Met alle zonnepanelen samen is het gemeentehuis energieneutraal.
Tip: Zonnepanelen en een groen dak gaan heel goed samen.
Hitte in de tuin
Tip: Bomen zorgen voor bescherming tegen weersinvloeden door sterke (koude) wind te breken en in de zomer is het prettig vertoeven in de koele schaduw onder de boom. Voor iedere tuin en grondsoort is een geschikte, kleinere boom te vinden met bijv. prachtige bloesems, vruchten of herfstkleuren. Ze voorzien dieren in de omgeving van de nodige bessen, nootjes en ander voedsel. De afgevallen bladeren vormen de basis van een gezonde bladcompost en vormen schuilplaatsen voor egels en andere nuttige tuindieren. Daarnaast zorgen ze door verdamping voor afkoeling in tuinen en buurten, absorberen ze stof en zuiveren ze de lucht.
Eetbare tuin
Reden:
Tip: Met een moestuin weet je wat je eet en het is leuk om te doen. Ook kinderen zijn er graag mee bezig. Het is fascinerend voor ze om het proces van zaadje tot plant op de voet te volgen. Je eigen moestuin beginnen is heel simpel! Zelfs op je balkon kun
je een minimoestuin maken. Als je ervoor kiest om een bak te gebruiken, zet je deze het liefst zonder bodem direct op het gras of op het zand zodat het regenwater in de bodem weg kan zakken. Je kunt er een antiworteldoek onder leggen tegen het onkruid. Maak het jezelf in het begin niet te moeilijk. Met een vierkante meter tuin is het overzichtelijk en het vraagt niet te veel onderhoud. Tuinkers, tuinbonen, slasoorten en radijs zijn voorbeelden van makkelijke groenten voor in je moestuintje.
Dieren in de tuin
Reden:
Tip: Vogels zorgen voor sfeer in je tuin. Ze komen er om eten en drinken te zoeken, nestjes te bouwen en om te badderen. Verschillende soorten beplanting vinden ze prettig. Planten bieden zaadjes om te eten. Bomen bieden bescherming en soms ook fruit. Hagen dienen als schuilplaats door de dichte takken en doornen. Een gazon of grasveldje is erg aantrekkelijk voor vogels door de insecten en wormen die er wonen. Veel insecten zijn nuttig, ze zorgen voor de bloemen en planten in je tuin en zijn voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. In de afgelopen 50 jaar zijn al 80% van de vlindersoorten verloren gegaan. Alle redenen om ze dus een handje te helpen. Er zijn veel manieren om je tuin aantrekkelijk te maken voor vlinders, bijen en vogels
Recycling
Reden:
Tip: Je eigen compost maken van je afval is leuker dan kant-en-klare compost kopen. Met een composthoop verminder je de afvalberg
en produceer je zelf voeding voor je planten. Deze compost
kan je tussen je planten leggen. Op deze manier verbeter je het
bodemleven en bescherm je de grond tegen uitdroging.
In de tuincentra zijn composttonnen te koop. Dit is een goed alternatief als je niet genoeg ruimte in je tuin hebt voor een composthoop.
Tips
Het gemeentehuis is in 2022 gerenoveerd waarbij ook de tuin flink onder handen is genomen. Het regenwater van de parkeerplaats en het dak komt in een wadi. Een wadi is een verlaging waar het regenwater heen kan stromen en daarna rustig de grond in kan trekken. Een gedeelte van de tuin is ingezaaid met een wilde bloemen mengsel. Op andere plekken is prairie beplanting aangepland. Dit is een onderhoudsvriendelijke beplanting met veel afwisseling in kleur en structuur. Enkele bomen zijn verplaatst. De bestrating is volledig met de oude klinkers aangelegd.