
Ecologische tuin, Koedijk
Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in dit project of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.
Omschrijving
In de eco-community die wij met elkaar gebouwd hebben staan 10 duurzame en verplaatsbare woningen. Ook is er een Kenniscentrum dat gehuurd kan worden en waar wij workshops rondom duurzaam wonen en biodiversiteit organiseren.
Het terrein van ongeveer 1 hectare groot is zo biodivers mogelijk ingericht waarbij wij rekening houden met de ontwerpprincipes van permacultuur. De eetbare tuin en moestuin produceert een deel van het jaar voedsel voor de hele community en andere vormen van leven. Hierbij werken we samen met lokale organisaties zoals voedselbos de Groene Oase om van elkaar te leren en een gezond en biodivers gebied te creƫren voor mens en natuur.
Naast diverse vogels, insecten en ander leven op en in de bodem heeft de ijsvogel ons met een bezoek vereerd!
Kenmerken
Grootte:
200m2
Soort project: buurtcollectief
Toegepaste maatregelen
Groendak, Schaduwdoeken, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Bloemenveld, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Gazon, Groene erfafscheiding, Groengevel, Fruitbomen, Eetbare bloemen, Voedsel bos, Vergeten groenten, Groente planten, Fruitplanten en struiken, Kruidentuin, Vogelhuisjes, Egelhuisje, Insecten hotel, Vlinderhotel, Voedselvoorziening dieren, Drinkwatervoorziening dieren, Composthoop, Wormencompostbak
Foto's
Beschreven maatregelen
Welke maatregelen zijn er toegepast om het regenwater op te vangen en vast te houden?
We hebben diverse wadi's aangelegd. Een wadi is een opslagvoorziening waar hemelwater tijdelijk in kan blijven. Daarnaast hebben we een vijver waar onze loopeendjes in zwemmen en diverse huizen hebben een regenton. Er zijn ook huizen die hun regenwater gebruiken voor het huishouden.
Welke planten zijn er geplaatst?
Het is teveel om op te noemen welke planten er geplaatst zijn maar hierbij een selectie van de vaste planten. Daarnaast hebben wij nog de moestuin. Diverse bessenstruiken zoals frambozen, tayberry, aalbes, japanse wijnbes, inheemse kruiden, een aantal welke bijna niet meer voorkomen in Nederland, een kruidenberg met verschillende mediterrane kruiden, vlinderstruiken, krentenboompjes, een olijfwilg, kornoelje, diverse fruitbomen zoals appels, peren, pruimen, daslook, aardbeien, voorjaarsbloeiers, wilgen en populieren.
Welke maatregelen zijn er getroffen om hitte tegen te gaan?
We hebben weinig tegels op ons terrein en de bomen en struiken die wij geplant hebben zorgen voor natuurlijke schaduw. Ook laten wij ons gras langer groeien wat zorgt voor minder hitte. De verschillende waterbergingen op het terrein zorgen ook voor koelte.
Welke materialen zijn er gebruikt voor het aanleggen van verharde delen?
Voorde aanleg van verharde delen hebben wij (klei)schelpen, houtsnippers en houten vlonders gebruikt.
Met welke maatregelen is er ruimte gecreƫerd voor dieren?
Ons terrein is niet netjes aangeharkt waardoor er plek is voor dieren zoals de egel om een onderkomen te vinden. We hebben een uilenkast voor de kerkuil en er zijn diverse nestkasten voor vogels en vleermuizen aanwezig. Ook zijn er heel veel wormen op ons terrein aanwezig die ons groen afval omzetten in vruchtbare compost.
Welke eetbare planten zijn er te vinden in het project?
Ontzettend veel. Zowel voor mens als dier. Zie bovenstaande tekst.
Welke partijen hebben meegewerkt aan de aanleg?
We hebben de aanleg als bewoners zelf gedaan maar gelukkig zijn er een aantal bewoners die veel kennis van tuinen hebben. Zij delen hun kennis via hun eigen bedrijven: Land of Plenty, Keuterboeren en onze Roos.
Welke tips wilt u anderen meegeven?
Geen tegels in de tuin! Zorg voor rommelige hoekjes en een divers aanbod voor vlinders en insecten. Plant lekker eetbare planten en bomen. Zorg voor nestkasten en plant uitsluitend biologisch en/of planten waar geen gif bij het telen gebruikt is. Tot slot, gebruik geen aarde met turf er in! Dit is zeer slecht voor het milieu.