Locatie

Uitgelichte afbeelding

De groene pracht aan de Berkel, Zutphen



Omschrijving

De (privé)tuin van het appartementencomplex St. Elisabeth (55+) is door bewoners gedeeltelijk omgetoverd van een fraaie formele tuin naar een nog rijkere biodiverse tuin waar het bijzonder goed toeven is.

Waar mogelijk houden we rekening met de interactie tussen mens, dier, grond, plant en water.

Het complex ligt aan de rand van het stadscentrum, langs het riviertje de Berkel, waar we de oever zo veel mogelijk met rust laten. Het is een plek waar b.v. het koninginnekruid veel door de vlinders wordt bezocht, de distels door nectar en zaadeters, kikkerdril zich in het zonnetje kan ontwikkelen, en waar watervogels een foerageer-, schuil- en nestelplekjes kunnen vinden.

Een deel van de historische stadsmuur grenzend aan de Berkelpoort bevindt zich in onze tuin aan de zuidkant. Het microklimaat maakt dat je her en der zomaar prachtig bloeiende planten, bijzondere minivarens en diverse soorten korstmossen tussen de stenen tevoorschijn ziet komen. In de klimop nestelde dit jaar een merel en een winterkoninkje. De beverboom en de Japanse kornoelje naast de stadsmuur zijn wel de indrukwekkendste bloeiers in deze tuin. In het gazon staat een beukenboom die schaduw biedt voor de bewoners naast het zonnig gelegen terras aan de Berkel.

Het pareltje is wel de intieme zitplek die in de luwte is gecreëerd. Dit is fraai omzoomd met een smaakvolle en rijke variatie aan struikjes, bloeiers en fruitboompjes. De paden er omheen zijn verhard met klinkertjes of leemgrind om de bewoners die slechter ter been zijn comfort te bieden maar toch water te kunnen doorlaten.

 

Door met ‘maai mei niet’ mee te doen hebben we kunnen ervaren hoe veerkrachtig het op het oog verbrand gazon (in een droog en heet jaar) zich heeft kunnen herstellen in een zelfs rijk bloemen buffet. Voldoende inspiratie om nu structureel een bloemenstrook te laten staan in het gazon en minder te maaien.

Dit is een mooie aanvulling op onze wilde bijen-, vlinder-, bloemen-, moestuin aan de noordkant. Een tuin met door het jaar heen ruim voedsel, waardplanten en nestgelegenheid voor allerlei dieren. Dit jaar weinig vlinders gezien dus krijgen ze wat extra aandacht door het aanbieden van rottend fruit en nectar.

Een wilde bijenmuur gestapeld met o.a. oude stenen en scherven van het voormalig St. Elisabeth is een fraaie aanvulling op ons deel van het bijenlint (ooit in Zutphen begonnen als lokaal initiatief nu een landelijk fenomeen. In het jaar 2012 alhier het bijenlint van het jaar!!). Naast een straat vól lindebomen hebben we een grote bijenboom, hazelaars, kornoeljes, fruitbomen en bessenstruiken die elkaar aflossen tijdens de bloei (het gonst dan van de bijen!) daarna leveren ze royaal bessen, noten en vruchten.

Zoveel mogelijk grond bedekt houden heeft onze aandacht op de ietwat zanderige grond. Of het nu gaat over tuinieren in de schaduw, onder bomen of juist midden in de brandende zon, het vraagt om creativiteit. Wel of niet water geven, nog meer mulchen of misschien andere keuzes maken qua beplanting.

Helaas beschikken we niet over een mogelijkheid voor regenwateropvang, maar hebben naast drinkwatertoevoer ook een hand bediende grondwaterpomp (wel een uitdaging voor 80+ ;-)).

Door blad en gedroogde plantenresten te laten liggen, houtsnippers te gebruiken of bodembedekkers hun gang te laten gaan, lukt het tot op zekere hoogte om te koelen en vocht vast te houden.

In het moestuintje wordt hoofdzakelijk wormencompost als mest gebruikt. De grond afdekken met schapenwol om te koelen en vocht vast te houden, schapenwolkorrels als meststof en ook het ingraven van water gevulde petflessen is een experiment van dit seizoen. De paden zijn deels voorzien van houtsnippers wat naast vocht vasthouden ook een rijk bodemleven genereert en na een paar jaar weer als compost zal dienen. De merels en roodborstjes vinden er dagelijks hun portie wormen.

De rommelhoekjes in de tuin zijn een eldorado voor allerlei vogels, padden, kikkers, slakken, egel, bunzing, marters, muizen, eekhoorn, ja ook voor de (slakken etende ;-)) rat en insecten. Diverse nestkastjes, egelhuisjes, stapelmuurtjes, takkenril en ook drinkbakken en baddergelegenheden zijn voor ze beschikbaar.

In de prachtige bloemen- en pluktuinen blijven in de herfst zoveel mogelijk zaaddozen staan voor de putters, kepen, groenlingen enz..

Verder is er in dit stuk tuin een ‘Hakplek’, waar ‘vers hout’ uit de tuin omgetoverd wordt met bijl, handboor en mes naar een krukje, hakblok,  lepel of vork of zelfs een schaafbok.
 

Het is fijn om elkaar te ontmoeten of gewoon een beetje te mijmeren met je voetjes in het gras onder de rijkdragende walnotenboom, ja het is hier goed toeven!.

 

De helft van de tuinierende bewoners zijn 80+ jaar, moge dit gegeven als inspiratie dienen!

Kenmerken

Grootte: 200m2
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Waterdoorlatende verharding, Houtsnippers, schors en cacaodoppen, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Bloemenveld, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Gazon, Groene erfafscheiding, Fruitbomen, Eetbare bloemen, Vergeten groenten, Groente planten, Fruitplanten en struiken, Kruidentuin, Vogelhuisjes, Paddenhuisje, Egelhuisje, Insecten hotel, Voedselvoorziening dieren, Drinkwatervoorziening dieren, Wormencompostbak



Foto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden:
Tip:

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2:
Reden:
Tip:

Daken
Reden:
Tip:


Hitte in de tuin
Tip:


Eetbare tuin
Reden:
Tip:


Dieren in de tuin
Reden:
Tip:


Recycling
Reden:
Tip:






Scroll naar boven
Ga naar de inhoud