Bostuin Huissen, Huissen
Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze tuin of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.
Omschrijving
Onze voormalige akker is in de afgelopen 50 jaar ontwikkeld tot een natuurerf. Het staat vol inheemse (eetbare) planten, bomen en is een thuis geworden voor veel groen, insecten en dieren. We zijn lid van het praktijknetwerk van Stichting Landschapsbeheer Gelderland voor landeigenaren en ambassadeur biodiversiteit in de gemeente Lingewaard voor wie inspiratie zoekt voor meer natuurlijk groen in eigen tuin.
Kenmerken
Grootte:
200m2
Soort: tuin
Toegepaste maatregelen
Houtsnippers, schors en cacaodoppen, Tegels met open voeg, Poreuze klinkers, Regenwatervijver, Reliëf (lager liggend deel tuin voor wateropvang), Grindkoffer, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Bloemenveld, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Gazon, Groene erfafscheiding, Fruitbomen, Eetbare bloemen, Voedsel bos, Vergeten groenten, Groente planten, Fruitplanten en struiken, Kruidentuin, Voedselvoorziening dieren, Drinkwatervoorziening dieren, Composthoop
Foto's
Beschreven maatregelen
Meer informatie
Verharding
Reden: We hebben enkel verharding aangebracht waar het direct noodzakelijk is. Dat is vooral rondom de woning. De paden in de tuin zijn bewust niet verhard.
Tip: De standaard om de aarde overal dicht te leggen met tegels en asfalt blijkt niet toekomstbestendig. Een natuurlijke verharding of halfverharding kan een goed alternatief zijn.
Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: De daken van de schuren en het woonhuis zijn afgekoppeld en komen uit op de vijver.
Reden: We hebben het afgekoppeld zodat er hemelwater beschikbaar is voor vogels, insecten en andere dieren.
Tip: Vang het water op in een regenton of vijver voordat het in het riool verdwijnt.
Daken
Reden:
Tip:
Hitte in de tuin
Tip: Door beplanting in meerdere hoogte aan te planten en niet te veel te snoeien.
Eetbare tuin
Reden: Het eten van eigen land was voor mijn grootouders normaal. Ook wij zijn nog met de moestuin groot geworden. De heerlijkheid van de smaak van onbespoten groente, fruit en noten maakt blij.
Tip: Leer eerst je eigen tuin goed kennen, voordat je een keuze maakt in aanplant.
Dieren in de tuin
Reden: Groene spechten, vleermuizen, steenuilen, hazen, egels. Verschillende soorten wilde bijen, hommels, vlinders, insecten.
Tip: Bloesemboog, inheemse bomen, bloemen en planten, een waterpartij, schuilplekken.
Recycling
Reden: We proberen zoveel mogelijk te hergebruiken, repareren en een herbestemming te geven. Ook proberen wij zoveel mogelijk te vermijden om nieuwe spullen te kopen.
Tip: Bedenk bij alles wat je in een prullenbak wil gooien of je het nog een keer voor iets anders kunt gebruiken.
Ervaringen
De biodiversiteit, de natuurlijke uitstraling van onze tuin vinden wij het mooist.
Tips
Onze voormalige tuinderij (ongeveer 8000 m2) was er een van vele in de omgeving. Anno 2023 zijn we een van de laatste groene percelen in de wijk. Wij hopen dat we mensen kunnen inspireren voor meer groen in de eigen tuin, meer zorg voor de natuur.