
Bloeiende en groene oase, Gasteren
Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze tuin of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.
Omschrijving
We hebben ons eigen oase gemaakt door veel bloemen en planten te poten en zaaien die, naast schaduw, ook nog eens veel dieren aantrekken. Ook het dak van het huis is deels met groen bekleed. De vijver hebben we veranderd in een natuurlijke zwemvijver. Verder zijn we begonnen met afvoeren van regenwater naar de tuin. Regentonnen vangen water op wat we weer gebruiken voor de tuin. We breiden nog verder uit.Â
Kenmerken
Grootte:
200m2
Soort: tuin
Toegepaste maatregelen
Waterdoorlatende verharding, Grind, split, schelpen, lavasteen, Houtsnippers, schors en cacaodoppen, Tegels met open voeg, Regenton of schutting, Afvoer regenwater naar oppervlaktewater, Grindkoffer, Schaduwdoeken, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Groendak voor isolatie, Gevel vergroening, Bloemenveld, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Gazon, Groene erfafscheiding, Groengevel, Fruitbomen, Eetbare bloemen, Groente planten, Fruitplanten en struiken, Kruidentuin, Vogelhuisjes, Voedselvoorziening dieren, Drinkwatervoorziening dieren, Composthoop
Foto's
Beschreven maatregelen
Meer informatie
Verharding
Reden: Om het regenwater zoveel als mogelijk in de tuin te houden zodat de planten en wij hiervan kunnen profiteren. Ook zal het in de diepere grondlagen zakken en daar voordelen hebben. Het vloeit vanzelf naar lager gelegen delen.
Tip: Ik vind houtsnippers geweldig! Het is beloopbaar, beschermt de bodem en de planten, houdt onkruid weg en geeft een natuurlijke bemesting. De planten varen er wel bij. We gaan flagstones aanbrengen met ruimte tussen de stenen waardoor het water in de bodem kan zakken. Dit realiseren we in sept 2022.
Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: Ongeveer 144 m2
Reden: Ik wil graag het water benutten en niet nodeloos laten afvoeren via het riool.
Tip: De regenpijp uit laten monden in grind of in een geul die naar de vijver loopt.
Daken
Reden: Daar heeft onze vorige bewoner al voor gezorgd.
Tip: Grind op het platte dak leggen en er blijf vanzelf plantaardig materiaal achter waar vervolgens plantjes in gaan kiemen. De eerste vetplantjes kun je zelf plaatsen en zo help je de natuur een handje.
Hitte in de tuin
Tip: Lichte bestrating, veel groene planten en schaduw creëren.
Eetbare tuin
Reden: Omdat ik daar gelukkig van word en ik weet dat andere planten en dieren daar ook van profiteren.
Tip: Plant de plant op de juiste plek. Schaduwplant in de schaduw en zon-minnende plant in de zon. Wissel af met heesters en bomen. Bedek de bodem zodat de bodem beschermd blijft tegen de zon en het water minder snel verdampt. Planten dicht tegen elkaar laten groeien. Blad mag blijven liggen en gras kun je tussen de planten strooien op de zwarte aarde.
Dieren in de tuin
Reden: Vlinder, bij, hommel, wesp, kikker, pad, libelle, waterjuffer, vis, tor, worm, duizendpoot, slak, pissebed, vleermuis, duif, merel, boomklever, roodborstje, vink, mees, ijsvogel, goudhaantje, ooievaar, reiger, zwaluw, mus, ekster, kraai, gaai, lijster, winterkoning, vliegenvanger, eekhoorntje, muis, buurpoes, muis, enz
Tip: Plan of zaai bloemen die dieren aantrekken. Water in de tuin is een absolute voorwaarde. Zelfs een kleine kuip met water is al voldoende voor veel dieren. Tussen struiken en planten vinden dieren voedsel of een plek om te schuilen. Een composthoop is een eldorado voor veel dieren.
Recycling
Reden: Regenwater vangen we op en geven we aan onze planten of komt in de vijver. Bronwater idem. Groenafval uit de tuin of keuken komt op de composthoop en deze breng ik het jaar daarop over de tuin of ik gebruik het om zaailingen in potten te zetten. Gezaagd hout wat versnipperd wordt gooien we over de tuin of we ontvangen dit van derden.
Tip: Water opvangen in regenton of emmers. Maak een wadi en een vijver.
Ervaringen
De bloemen en de natuurlijke zwemvijver. Het brengt zo veel leven in de tuin en daar genieten we erg van.
Tips
Door het regenwater af te laten voeren naar de tuin heeft de bodem een buffer en de beplanting zorgt ervoor dat het minder snel verdampt. De bodem is zo goed mogelijk bedekt met gras, planten en houtsnippers. Bestrating proberen we te beperken. En dan nog proberen we daar te beplanten zodat er veel natuurlijke schaduw en groen ontstaat. Hier en daar werken we met grote bloembakken die we kunnen verplaatsen. We sproeien selectief. We dagen de planten uit om zo diep mogelijk te wortelen. Waar veel zon is plaats ik planten die daar goed tegen kunnen. Het liefst koop ik biologische planten want die zijn sterker. Een pergola met klimplanten gaat er nog komen in 2022. Dit combineren we met zonnedoeken.