Locatie

Uitgelichte afbeelding

Bestratingsvrije, biodiverse postzegel-tuin, Zwolle



Omschrijving

In oktober 2021 hebben wij onze woning in de wijk Holtenbroek in Zwolle gekocht. Ons huis is in 2013 gebouwd en de toenmalige woningeigenaresse had al een achtertuin zonder bestrating. De indeling was goed over nagedacht. De borders stonden vol met vaste planten. Op de grens met de linker buren was een wilgenschutting geplaatst en bij de rechterburen bamboe als erfafscheiding. Onze achtertuin loopt over in een gezamenlijke achtertuin dat deel uitmaakt van De Nooten: Mens- en milieuvriendelijk wonen.

Wij misten kleur en biodiversiteit in onze tuin en zijn de tuin in mei 2023 gaan herinrichten. Omdat wij (nog) niet zo heel veel verstand van bloemen en planten hebben, besloten we de Stadshovenier Zwolle in te schakelen. Jetske (van Jetske in het Groen) is bij ons geweest, heeft onze wensen aangehoord en is aan de slag gegaan met het maken van een beplantingsplan, rekening houdend met de al aanwezige planten in de buurt, de grondsoort en de hoeveelheid zon. 

Vervolgens hebben wij op 2 struiken na alle planten verwijderd, de vervallen wilgenschutting verwijderd en de grond verrijkt met biologische tuinaarde. In mei 2023 hebben we alle plantjes erin gezet. We hebben gekozen om de grootste border met sierplanten te doen en de kleinere border met kruiden en een perzikboompje. Waar voorheen de wilgenschutting stond komt nu weer een nieuwe maar dan niet in één lang stuk maar in twee kleinere delen met groen ertussen. Ook laten we er groen tegenaan groeien. Waar voorheen de bamboe op de grens met onze rechterburen stond hebben we nu Robinia palen (kopmaat 8-10 cm) in een rij gezet. Dit staat super leuk en heeft een natuurlijk karakter. De investering valt heel erg mee (aangeschaft bij DS afrasteringen in Slagharen).

We hebben op dit moment nog grind in de tuin. Dit willen we binnenkort vervangen door Frans boomschors. Dit is namelijk koeler, fijner om op te lopen met blote voeten en goed voor insecten.

In onze tuin hebben we 2 bomen die zorgen voor heerlijke verkoeling. We kunnen haast niet wachten tot ze groter zijn en voor nog meer verkoeling in de hete zomers zorgen.

 

Kenmerken

Grootte: 50m2 (o.a. voortuinen)
Soort: tuin

Toegepaste maatregelen

Grind, split, schelpen, lavasteen, Aangesloten op gescheiden rioleringsstelsel, Groendak, Schaduwdoeken, Bomen voor schaduw, Planten voor verkoeling, Groendak voor isolatie, Inheemse planten, Biologische planten, Boom, Groene erfafscheiding, Fruitbomen, Eetbare bloemen, Fruitplanten en struiken, Kruidentuin, Drinkwatervoorziening dieren



Foto's


Beschreven maatregelen


Meer informatie

Verharding
Reden: Wij hebben ervoor gekozen om geen bestrating in de tuin te doen omdat dit zomers gloeiend heet kan worden en de warmte lang vasthoud. Bestrating moet je bovendien regelmatig schoonmaken en onkruid ertussenuit halen. Hier hebben we met ons grind (en straks dus boomschors) veel minder werk mee.
Tip: Kies voor maximaal 20% bestrating!

Afkoppelen
Aantal afgekoppelde m2: Op dit moment hebben we onze regenpijp nog niet afgekoppeld. Wel heb ik een zinken regenpijp klep aangeschaft waardoor ik bij regen kan kiezen om het water of in de tuin of het gemengde riool in te laten lopen.
Reden: Wij kiezen voor afkoppelen omdat we het regenwater dat vooral in de droge periodes valt graag in onze tuin willen hebben. Omdat we geen bestrating hebben kan het hemelwater goed de grond intrekken.
Tip:

Daken
Reden: Ons schuurtje is voorzien van groen dak. Vanuit ons huis kijken we erop en dit ziet er altijd mooi uit. Bovendien houdt het regenwater vast en zorgt het voor verkoeling.
Tip:


Hitte in de tuin
Tip: Wij hebben 2 bomen in onze tuin. Bomen zijn net airco's en zorgen echt voor verkoeling! De schaduw van een boom is vele malen prettiger dan de schaduw van een parasol.


Eetbare tuin
Reden: Wij hebben een deel van onze tuin ingericht met kruiden en een perzikboompje. Langs de rand van de borders staan 4 leuke houten bakken met aardbeiplanten.
Tip:


Dieren in de tuin
Reden: De nieuwe beplanting is nog maar net geplant en we zien nu al meer vliegende insecten in onze tuin! Ook hebben we een merel die vrij tam is en vaak heel dichtbij komt. Vanaf het puntje van de dak van het appartementengebouw vlakbij zingt de merel de mooiste deuntjes. Egels lopen hier ook in de tuin. Verder zijn er veel mussen en hebben we weinig last van ongedierte.
Tip: Door te kiezen voor biodiverse en inheemse planten zorgen we goed voor de insecten. Er staan bakjes met water voor de egels en voor de vogels.


Recycling
Reden:
Tip:

Ervaringen

Het mooiste onderdeel zijn de twee borders. Eén border met kleurige inheemse en biodiverse bloemen en de andere border met een kruidentuin.

Tips

Onze tips voor een mooie achtertuin is om niet maar zo wat planten (online) aan te schaffen maar een partij in te schakelen die er écht verstand van heeft. Kies altijd voor biologische planten en ga voor biodiversiteit. Kies voor een verhouding van maximaal 20% bestrating en de rest tuin. Wij hebben zelfs helemaal geen bestrating. (Het grind gaan we op termijn vervangen door boomschors wat goed is voor insecten, koeler is dan grind en fijner is om op te lopen met blote voeten. Het tuinmeubilair kan hier ook prima op staan.






Scroll naar boven
Ga naar de inhoud